Zakład został urządzony w wydzierżawionych od miasta, pustych dotychczas, pomieszczeniach Rzeźni Miejskiej od strony ul. Wernera. (Budynki nie zachowały się do naszych czasów; zostały wyburzone w latach 90.; dzisiaj znajduje się tu parking centrum handlowego.) Przez kilka miesięcy obiekty remontowano i adaptowano do nowych celów. Pod koniec roku przy ul. Wernera rozpoczęła się produkcja cukierków, wyrobów czekoladowych, wafli i marmolady.
Fructili nie przeszkodził wybuch II wojny światowej. Ba, w marcu 1941 roku centrala firmy została przeniesiona do Radomia. W listopadzie spółka, nadal z ograniczoną odpowiedzialnością, zmieniła nazwę na „Poma” Fabryka Przetworów Owocowych i Wyrobów Cukierniczych. We „Fructilę” Fabrykę Przetworów Owocowych i Wyrobów Cukrowych przekształciła się 25 marca 1942 roku. Przejściowo nazywała się także „Zaolzie” G.m.b.H. Polnische Zuckerwaren und Obstverwertungsfabrik (Polska Fabryka Cukiernictwa i Przetwórstwa Owoców).
Wycofujący się Niemcy nie zdążyli zniszczyć fabryki cukierniczej, nie wywieźli też maszyn i urządzeń do produkcji. Już w kwietniu 1945 firma została przejęta przez „Społem” Związek Gospodarczy Spółdzielni RP. I od razu rozpoczęła wyrób nie czekolady wprawdzie, bo w zrujnowanym kraju ziarna kakaowego nie było, ale marmolady, a potem cukierków. Powojenna Fructila zatrudniała 55 pracowników.
W 1948 roku Fabryka Przetworów Owocowych i Wyrobów Cukrowych „Fructila” przeszła na własność skarbu państwa. Na początku lat 50. przestała istnieć.
Na podstawie informacji zawartych w „Encyklopedii Radomia. Nowe wydanie” Jerzego Sekulskiego, Radom 2012















Napisz komentarz
Komentarze