Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 6 grudnia 2025 17:07
Reklama

Pierwsza w regionie rekomendacja Slow Food

Nasz Region wreszcie zaistniał na kulinarnej mapie Polski spod znaku ślimaka. Wszystko za sprawą rekomendacji Slow Food jaką otrzymała restauracja Hotelu Karo.
Pierwsza w regionie rekomendacja Slow Food

Źródło: Fot. Hotel i Restauracja Karo

Odznaczenie Slow Food to pewność, że restauracja wykorzystuje w kuchni świeże produkty lokalne, a karta konstruowana jest ze zwróceniem szczególnej uwagi na sezonowość. Slow Food Polska zwraca uwagę na twórcze podejście szefa kuchni do gotowania, jego znajomość kuchni polskiej i produktów lokalnych oraz zdolności do kreatywnej interpretacji tradycyjnych smaków.

W całej Polsce rekomendacją Slow Foodu pochwalić się może jedynie 39 restauracji. Do tego grona dołączyła restauracja Hotelu Karo, zlokalizowana w Mleczkowie zaledwie 6 km od Radomia. Ślimak Slow Foodu to nie pierwsze wyróżnienie dla tego miejsca. Hotel Karo został także wyróżniony między innymi nagrodą Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza.

Slow Food to filozofia promująca wykorzystywanie przez kucharzy nisko przetworzonej żywności od lokalnych dostawców. Ruch powstał w opozycji do coraz szybszego tempa życia i powstających jak grzyby po deszczu lokali typu fast food.

- Cieszymy się, że nasza restauracja otrzymała kolejne elitarne wyróżnienie - mówi Aleksandra Grzeszczyk, właścicielka Hotelu i Restauracji Karo.  -Jeszcze bardziej cieszy nas fakt, że jesteśmy pierwszą restauracją w regionie, która może szczycić się rekomendacją Slow Food, bo to jeden z ważniejszych symboli w świecie gastronomii. W Karo stawiamy na jakość produktów i smak potraw. Razem z zespołem dbamy o rozwój i poznawanie nowych smaków, które z ogromną radością przekazujemy dalej naszym gościom - podkreśla Aleksandra Grzeszczyk.

Co roku Slow Food Polska przyznaje rekomendacje restauracjom kierującym się wspomnianą zasadą. Na charakterystycznego ślimaka mogą jednak liczyć tylko te restauracje, które serwują najwyższej jakości potrawy. Proces wyboru restauracji jest długotrwały i skomplikowany



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Gość 22.08.2019 09:19
Gratulacje! Robimy tam wszystkie imprezy rodzinne. Należało się.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama