Odznaczenie Slow Food to pewność, że restauracja wykorzystuje w kuchni świeże produkty lokalne, a karta konstruowana jest ze zwróceniem szczególnej uwagi na sezonowość. Slow Food Polska zwraca uwagę na twórcze podejście szefa kuchni do gotowania, jego znajomość kuchni polskiej i produktów lokalnych oraz zdolności do kreatywnej interpretacji tradycyjnych smaków.
W całej Polsce rekomendacją Slow Foodu pochwalić się może jedynie 39 restauracji. Do tego grona dołączyła restauracja Hotelu Karo, zlokalizowana w Mleczkowie zaledwie 6 km od Radomia. Ślimak Slow Foodu to nie pierwsze wyróżnienie dla tego miejsca. Hotel Karo został także wyróżniony między innymi nagrodą Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza.
Slow Food to filozofia promująca wykorzystywanie przez kucharzy nisko przetworzonej żywności od lokalnych dostawców. Ruch powstał w opozycji do coraz szybszego tempa życia i powstających jak grzyby po deszczu lokali typu fast food.
- Cieszymy się, że nasza restauracja otrzymała kolejne elitarne wyróżnienie - mówi Aleksandra Grzeszczyk, właścicielka Hotelu i Restauracji Karo. -Jeszcze bardziej cieszy nas fakt, że jesteśmy pierwszą restauracją w regionie, która może szczycić się rekomendacją Slow Food, bo to jeden z ważniejszych symboli w świecie gastronomii. W Karo stawiamy na jakość produktów i smak potraw. Razem z zespołem dbamy o rozwój i poznawanie nowych smaków, które z ogromną radością przekazujemy dalej naszym gościom - podkreśla Aleksandra Grzeszczyk.
Co roku Slow Food Polska przyznaje rekomendacje restauracjom kierującym się wspomnianą zasadą. Na charakterystycznego ślimaka mogą jednak liczyć tylko te restauracje, które serwują najwyższej jakości potrawy. Proces wyboru restauracji jest długotrwały i skomplikowany







































Napisz komentarz
Komentarze