Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
wtorek, 23 grudnia 2025 16:59
Reklama

Stewia zamiast cukru - zdrowo!

Liście stewii są ponad 200 razy słodsze od cukru. To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać albo schudnąć, chorują na cukrzycę lub nie tolerują fruktozy.


Ponad 200 gatunków stewii pochodzi z Ameryki Południowej. Wykorzystywali ją Indianie Guarani i Mato Grosso. Słodzili nią napoje i potrawy, żuli liście, a także używali jako lekarstwa. Badania naukowe wykazały, że liście stewii zawierają również witaminę C, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo, a także związki fenolowe. Mają też zero kalorii.

W przemyśle spożywczym stewia na szeroką skalę była wykorzystywana od lat 70. XX wieku w Japonii. Dodawano ją m.in. do lodów, pasztetów, konserw i marynat. Światową popularność zdobyła pod koniec ubiegłego wieku. Stany Zjednoczone w 1995 roku uznały stewię za suplement diety, ale dopiero w 2008 pozwoliły na sprzedaż ekstraktu jako dodatku do żywności. Z kolei Unia Europejska zezwoliła na stosowanie glikozydów stewiolowych w 31 kategoriach spożywczych w 2011 roku. Są to m.in. napoje, desery, słodycze i słodziki.

Stosowanie stewii zamiast cukru może przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym. Słodziki produkowane ze stewii nie podnoszą poziomu glukozy we krwi i mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby z cukrzycą. Z racji tego, że stewia nie dostarcza kalorii, stosowanie jej zamiast cukru może zapobiegać rozwojowi otyłości oraz wspomagać odchudzanie. Oprócz tego stewia może przeciwdziałać próchnicy zębów, działać terapeutycznie w przypadku nadciśnienia, stanów zapalnych oraz niektórych dolegliwości trawiennych.

Najprościej używać stewii w postaci świeżych lub suszonych listków. W takiej formie doskonale nadaje się np. do słodzenia herbaty. Bardziej praktyczne jest jednak stosowanie stewii w formie płynnego ekstraktu. Tego typu słodzik można przyrządzić samodzielnie w domu, gotując liście stewii przed parę minut w niewielkiej ilości wody, a potem cedząc. Uzyskany skoncentrowany, słodki wywar można przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Stewię zaleca się głównie do słodzenia napojów, ale można ją też wykorzystywać do słodzenia potraw i deserów, także kwaśnych i wymagających obróbki termicznej. Trzeba jednak mieć na względzie to, że stewia oprócz intensywnej słodyczy wnosi do potraw również specyficzny, ziołowy posmak, co ogranicza jej zastosowanie kulinarne.




Podziel się
Oceń

Reklama