Salaterka – nie tylko do sałatek
Sałatka lub surówka to obowiązkowy element każdego posiłku. Właśnie dlatego ktoś kiedyś wpadł na pomysł stworzenia naczynia dedykowanego tym właśnie potrawom. W ten sposób powstała salaterka, najczęściej przyjmująca formę niewielkiej, okrągłej miski o stosunkowo wysokich ściankach. Warto wiedzieć, że ten komponent zastawy stołowej może być z powodzeniem wykorzystywany do podawania owoców lub różnego typu przekąsek.
Półmisek – niby miska, niby talerz
Jadalniany savoir-vivre wymaga, by potrawy i przekąski podawane były na półmiskach. Na te naczynia – będące czymś pośrednim pomiędzy miskami i talerzami – mogą więc trafić takie dania jak na przykład: pieczenie oraz mięso przyrządzone w inny sposób, wędliny czy ryby. Przystawki i przekąski również mogą znaleźć swoje miejsce na półmiskach, jednak w tym przypadku sugeruje się używanie ich specjalnego typu – kabaretek. Kabaretki mają na swojej powierzchni przegródki, dzięki którym możliwe jest serwowanie obok siebie na jednym naczyniu różnych przekąsek bez ryzyka ich wymieszania.
Bulionówka – czysto i gorąco
Źródło dajar.pl
Bulionówki to naczynia, które zarezerwowane są dla zup czystych, czyli takich, które nie są zabielone, i które nie zawierają w sobie dodatków (kluski, kasza, warzywa). Przykłady zup, które mieszczą się w tej definicji to na przykład: barszcz czerwony, bulion, grzybowa czy prosta pomidorowa. Ostatnimi czasy bulionówki zaczynają być wykorzystywane także do podawania tradycyjnych, bardziej treściwych zup.
Maselniczka – przechowywanie to bułka z masłem
Kolejna składowa zastawy stołowej to – chyba najrzadziej spotykana w polskich jadalniach – maselniczka. Tego rodzaju naczynie pozwala przechowywać masło oraz podawać je w miły dla oka (i higieniczny) sposób.
Sosjerka – obiadowo-deserowe SOS
Dla nikogo nie powinno natomiast być zaskoczeniem to, że sosjerki służą do podawania sosów. Dotyczy to zarówno słonych specjałów, jak i tych słodkich, czyli polew. Chociaż najczęściej spotykane są klasyczne, białe sosjerki, to świetnym rozwiązaniem są naczynia szklane – przezroczyste, przez których ścianki od razu widać stan napełnienia. Warto wiedzieć, że ten rodzaj elementu zastawy może przyjmować różne formy – od miniaturowych „wazoników” do niemal płaskich, odpowiednio uformowanych miseczek.
Patera – piętrowy raj
Najważniejszą cechą każdej patery jest to, że serwowane na niej jedzenie zostaje wyróżnione dzięki specyficznej budowie tego elementu zastawy. Tacka, na której umieszcza się przekąski, ciasta czy owoce (bo z myślą o tych właśnie małych przyjemnościach stworzono patery) umieszczona jest ponad powierzchnią stołu. Często można spotkać się także z naczyniami, które zbudowane są z kilku pięter. Patery to obowiązkowe wyposażenie większej lub mniejszej imprezy.
Podsumowanie
Myśląc o zastawie stołowej, przed oczyma pojawia nam się zazwyczaj wizja porcelanowych talerzy, talerzyków i filiżanek. W rzeczywistości komplet naczyń zawiera o wiele więcej elementów, które pełnią na stole określone funkcje. Ze względu na względy praktyczne oraz zasady bycia dobrym gospodarzem, warto stopniowo zaopatrzyć się we wszystkie – lub chociaż większość – z nich.