Dlaczego kolagen jest tak ważny dla urody?
Kolagen to niezbędne białko, które stanowi strukturalny budulec tkanki łącznej w ludzkim ciele. Organizm ma zdolność do jego wytwarzania, jednak z czasem ta naturalna produkcja maleje. Tymczasem rola włókien kolagenowych jest bardzo duża, bo tkanka łączna występuje w prawie wszystkich częściach ciała, także w skórze.
Właśnie to białko jest niezwykle ważne dla urody, głównie ze względu na to, że:
stymuluje tworzenie komórek nabłonkowych;
poprawia regenerację skóry po zabiegach;
odpowiada za elastyczność i napięcie skóry;
wspiera znaczne zmniejszenie linii i zmarszczek na twarzy;
odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry;
przyczynia się do zmniejszania jej suchości i łuszczenia.
Jakie są powody zmniejszenia ilości kolagenu w organizmie?
Starzenie się to jeden z głównych powodów naturalnej utraty kolagenu. Wraz z wiekiem fibroblasty odpowiadające za wytwarzanie tego białka, produkują go coraz mniej. W konsekwencji po 40. roku życia jest to nawet o 1% mniej rocznie.
Syntezę włókien kolagenowych zmniejszają również inne czynniki, w tym m.in.
przewlekły stres, który może wywołać w organizmie procesy zapalne;
nadmierna ekspozycja na słońce, zwłaszcza bez odpowiedniej ochrony UV;
palenie tytoniu lub narażenie na smog;
nadmierne spożywanie alkoholu;
dieta uboga w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, białko, cynk i miedź;
choroby autoimmunologiczne np. toczeń rumieniowaty układowy, który może spowodować uszkodzenie tkanki łącznej;
zmiany hormonalne np. menopauza.
Jak uzupełnić zapotrzebowanie na kolagen?
Podstawą jest zdrowy styl życia, ważny nie tylko dla opóźnienia starzenia się skóry, ale także dla innych aspektów zdrowia. Dzięki zbilansowanej i zróżnicowanej diecie zadbasz o urodę i utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu. Spożywanie produktów bogatych w to białko, takich jak galarety wieprzowe i rybne, buliony i wywary na kościach, kurzych łapkach i chrząstkach zwierzęcych, galaretki owocowe z żelatyną, podroby, może być niezwykle korzystne. Dieta powinna być również bogata w składniki stymulujące produkcję kolagenu np. witaminę C obecną w owocach cytrusowych. Jednak nie zawsze z uwagi na preferencje, ograniczenia lub eliminacje jedzeniowe możliwe jest dostarczanie do organizmu porcji tego białka w codziennych posiłkach.
Innym sposobem na uzupełnienie kolagenu jest odpowiednio dobrana suplementacja. Warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają peptydy kolagenowe, czyli białko poddane wcześniej procesowi hydrolizy enzymatycznej. Zwiększa on przyswajalność oraz aktywność kolagenu. Suplement można kupić np. w wygodnej i skoncentrowanej formie shotu kolagenowego w małej butelce.
Jak działa shot kolagenowy?
Shot kolagenowy to mała ampułka, która zawiera gotowy do spożycia kolagen w płynie. Nie trzeba go rozcieńczać ani spożywać z posiłkiem lub bezpośrednio po nim. Dzięki takiej formie produktu możesz po niego sięgnąć w każdej chwili w domu lub poza nim. Wypicie jednego shota dziennie dostarcza do organizmu solidną porcję bioaktywnych peptydów kolagenowych, których korzystne działanie dla urody, zostało potwierdzone badaniami naukowymi.
Oprócz kolagenu w shocie znajdziesz inne, starannie dobrane składniki, które pomagają zadbać o naturalne piękno skóry od wewnątrz. Są to przede wszystkim:
witamina C – pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym oraz w regeneracji zredukowanej formy witaminy E;
witamina A – pomaga zachować zdrową skórę;
witamina E – bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym;
biotyna – wspiera zachowanie dobrego stanu skóry, włosów i błon śluzowych;
cynk – uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu witaminy A oraz pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie;
miedź – wpiera organizm w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów oraz prawidłowego stanu tkanek łącznych.
Taki skład shotów kolagenowych pozwala kompleksowo wspierać zachowanie naturalnej urody i zdrowego wyglądu skóry.
Bibliografia
1. Kaziród K. i in. (2023). Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści. Quality in Sport, 13(1), 88-107.
2. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
3. Tomaszewicz V. i in. (2015) Wybrane metody badania skuteczności kolagenu w odniesieniu do stanu włosów i skóry [w:] Przegląd naukowo-metodyczny. Edukacja dla bezpieczeństwa, Rok IX Numer 4/2015 (19), 411-416.















Napisz komentarz
Komentarze