Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 11:32
Reklama

Zielone Smaki Mazowsza w Mniszku. Lokalność, natura i smaczna tradycja

15 czerwca na placu przy Orliku w Mniszku odbyła się kolejna edycja festiwalu „Zielone Smaki Mazowsza”, która przyciągnęła miłośników lokalnych produktów, zdrowego stylu życia i tradycyjnego rzemiosła. Wydarzenie zorganizowane przez wójta gminy Wolanów miało formułę otwartego jarmarku i rodzinnego pikniku.

Główną atrakcją była strefa kulinarna przygotowana aż przez trzynaście Kół Gospodyń Wiejskich z regionu, które z dumą prezentowały swoje lokalne potrawy, wypieki i przetwory. Na stołach pojawiły się m.in. pierogi, pyzy, zupy, golonki, wędliny, ciasta, kompoty z sezonowych owoców i wiele innych wyrobów. Nie zabrakło także ręcznie wypiekanych chlebów i domowych kiszonek.

– Cel tego wydarzenia to promocja starodawnych potraw, przypominanie tych, które nasze babcie przygotowywały i wierzcie mi, że młodzież podchodzi z zaciekawieniem i niedowierzaniem, smakują, a ich kupki smakowe przeżywają eksplozję. Są zadowoleni ze smaku tych potraw – mówi Marcin Ciężkowski, pomysłodawca Zielonych Smaków Mazowsza.

W ramach wydarzenia działał również Eko-Jarmark św. Doroty, na którym swoje wyroby wystawiali twórcy rękodzieła. Wśród nich znalazły się między innymi wytwory z wosku pszczelego.

Dla proekologicznej części festiwalu zorganizowano również punkt zbiórki elektroodpadów. Każdy, kto przyniósł zużyty sprzęt elektroniczny otrzymywał w zamian symboliczną nagrodę w postaci sadzonki rośliny. Akcja miała na celu nie tylko wspieranie recyklingu, ale również budowanie nawyków dbania o środowisko w codziennym życiu.

– Chcemy mówić w sposób jasny do wszystkich dorosłych i dzieci, że ochrona przyrody i ekologia to konieczność. Bez czystego powietrza i zielonej przyrody nie ma naszego rozwoju, odpoczynku. Pamiętajmy również, że to co dzisiaj będziemy robili to pozostanie na wiele lat – podkreśla Cezary Adam Nowek, prezes Lokalnej Grupy Działania ,,Razem dla Radomki’’. – Rocznie polak produkuje 357 kg odpadów, chcemy, aby te odpady nie były odpadami, ale, że zostaną przetworzone na nowe materiały, nowe produkty, czyli zafunkcjonuje gospodarka obiegu zamkniętego.

Na miejscu zorganizowano także strefę edukacyjną i animacje dla dzieci, promujące ideę dbania o środowisko, recykling oraz zdrowe nawyki żywieniowe.

Wydarzenie przebiegało w serdecznej atmosferze. Wśród odwiedzających można było spotkać zarówno lokalnych mieszkańców, jak i gości z sąsiednich miejscowości. Zielone Smaki Mazowsza to okazja do budowania lokalnej tożsamości i wsparcia dla małych, świadomych producentów z regionu.

Partnerem wydarzenia był samorząd województwa mazowieckiego.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama