Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 8 grudnia 2025 01:36
ReklamaElmas wędliny

Dieta na lato - jakie warzywa i owoce włączyć do jadłospisu?

Lato to czas soczystych, kolorowych i różnorodnych warzyw i owoców. Sezonowe gatunki są nie tylko tańsze i powszechnie dostępne, ale również mają najwięcej wartości odżywczych. Z warzyw i owoców można przygotowywać pyszne wakacyjne dania, zdrowe orzeźwiające przekąski i pożywne koktajle. Które skarby natury warto włączyć do codziennego jadłospisu latem?

Bób 

Bób należy do roślin strączkowych. Strączki są ważnym elementem codziennej diety (a już szczególnie jadłospisu wegan i wegetarian) z uwagi na wysoką zawartość białka roślinnego. Bób jest nie tylko dobrym źródłem białka, ale również błonnika pokarmowego. Produkty z błonnikiem regulują pracę układu trawiennego i dają uczucie sytości. Poza tym w nasionach bobu znajdziemy całą gamę witamin i składników mineralnych, między innymi witaminę A, witaminę E oraz sód, magnez i miedź. 

Fasolka szparagowa 

Kolejnym warzywem strączkowym, które warto włączyć do diety latem, jest fasolka szparagowa. W fasolce szparagowej znajdziemy głównie białko roślinne, węglowodany i błonnik. Oprócz tego strąki są bogatym źródłem witamin z grupy B. W fasolce szparagowej nie brakuje także składników mineralnych, w tym związków o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak selen. Naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze) eliminują wolne rodniki z organizmu, wspierają układ odpornościowy i ograniczają ryzyko wielu chorób.

Truskawki 

Soczysta truskawka to królowa wakacji. Nie tylko doskonale smakuje i ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale również dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. 100 g truskawek to aż 60 mg witaminy C - naturalnego przeciwutleniacza, który dodatkowo wspomaga wchłanianie żelaza. Co więcej, w truskawkach znajdziemy sporo błonnika i kwercetyny - związku o właściwościach przeciwzapalnych, który korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego i może obniżać ryzyko miażdżycy.

Czereśnie 

Czereśnie, podobnie jak truskawki, królują na stołach Polaków w ciepłe, wakacyjne miesiące. Stanowią świetną samodzielną przekąskę i soczysty dodatek do deserów. Czereśnie są źródłem wielu antyoksydantów - głównie flawonoli i antocyjanów. W ich składzie znajdziemy również kwercetynę. Co ważne, najwięcej przeciwutleniaczy jest w świeżych owocach, dlatego warto korzystać z ich sezonowości i włączyć do jadłospisu właśnie latem.

Arbuz 

Arbuz doskonale nawadnia (jest świetną przekąską w letnie dni), działa moczopędnie i poprawia przemianę materii. Zawiera antyoksydanty oraz cytrulinę - aminokwas wspomagający naturalną regenerację mięśni. Dzięki wysokiej zawartości wody jest także jednym z najmniej kalorycznych owoców: w 100 gramach arbuza znajduje się jedynie 30 kalorii. Arbuz to również ulubiona przekąska wielu dzieci. Zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennej wakacyjnej diecie dziecka? Sprawdź szczegóły komponowania zdrowego jadłospisu pociechy na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-dla-dzieci-smaczna-zdrowa-i-kolorowa/


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama