Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 23:36
Reklama

Grill ceramiczny Kamado – czym rózni się od zwykłego grilla?

Czas na majówkę, a to oznacza, że dla wielu Polaków rozpoczyna się czas corocznego grillowania. Pewnie wiele osób uważa, że o grillowaniu wie wszystko, a jednak ciągle można odkrywać coś zupełnie nowego. Doskonałym tego przykładem będzie ceramiczny grill Kamado. W naszym kraju jednak jest to do tej pory mało znana opcja, warto jednak poznać grillowanie w stylu kamado, by wiedzieć co takiego za tymi grillami się kryje i czego można się spodziewać w trakcie ich użytkowania.

Czym jest styl gotowania kamado?

Grill ceramiczny kamado to połączenie, które ma zestawić nowoczesną technologię z glinianymi chińskimi piecami. To co jednak kryje się za takimi piecami to wyjątkowa historia stylu gotowania prosto z Japonii. To styl, w ramach które potrawy przygotowuje się w ceramicznym piekarniku, gdzie potrawy są wędzone, pieczone i grillowane. To wynik tysięcy lat tradycji, gdy w trakcie gotowania wykorzystywało sie naczynia gliniane i ceramiczne. Nie inaczej było na dalekim wschodzie, gdzie powstała technika kamado. Początkowo technika kamado opierała się na glinianym okrągłym garnku, gdzie powoli gotował się ryż, po II Wojnie Światowej zaczęto tworzyć garnki kamado w USA, zaś ceramiczny grill węglowy powstał w XX wieku w latach 80-tych i wtedy pojawił się charakterystyczny kształt jajka. 

Charakterystyka grilla kamado 

Ceramiczny grill Kamado to palenisko w charakterystycznym kształcie jajka wykonane z gliny, które zasilane jest węglem albo drewnem. Całość przybiera kształt, w ramach którego można liczyć na to, że dystrybucja ciepła będzie równomierna a grill będzie w stanie rozgrzać się do wysokich temperatur. Całość jest jednak bezpieczna, ponieważ z zewnątrz powłoka nie nagrzewa się tak jak elementy metalowe. Grill jest wygodny w użytkowaniu i ekonomiczny, ponieważ porcja węgla wystarczy na kilka godzin. Ważne będzie również to, że wykonanie grilla z ceramiki sprawia, że jest to taka powłoka, która jest całkowicie bezpieczna dla potraw, nie będzie na nie wpływać. 

Gotowanie w stylu kamado w ceramicznym grillu to doskonała propozycja dla tych, którzy chętnie gotują na świeżym powietrzu i doceniają slow food, tak by przygotowane potrawy były wysokiej jakości. Tak to wygląda przy wykorzystywaniu grilla kamado. Można w nim przygotowywać różnorakie potrawy między innymi mięsa, warzywa, pizze czy chleb. Co ważne potrawy z grilla kamado charakteryzują się doskonałym smakiem. 

Nowoczesne rozwiązania w grillach Kamada 

Nowoczesne grille Kamado jakie są przygotowywane opierają się nie tylko na tradycyjnej technice przygotowywania potraw rodem z dalekiego wschodu, ale jest to również doskonałą propozycja dla tych, którzy chcą stawiać na nowoczesne technologie. Tak bowiem przygotowywane są grille najbardziej popularnej amerykańskiej marki, która się tymi grillami zajmuje i wprowadza je do sprzedaży. 

Zastosowana nowoczesna hiperboliczna komora dymna, która powstała przy współpracy inżynierów z Harvardu ma sprawić, że idealnie będzie optymalizowany przepływ powietrza. To zaś sprawi, że fale ciepła będą się odpowiednio rozkładać a jedzenie będzie otaczane aromatycznym dymem. Skrzynia paleniska projektowana jest w formie wielopanelowej, dzięki czemu powstaje produkt, który emituje ciepło wiele godzin. Na plus należy zaliczyć także specjalnie przygotowany wysuwany popielnik, który jest bardzo praktyczną opcją, ponieważ dzięki niemu można wygodnie usuwać z grilla popiół, a to było dość męczące, by w tradycyjnej formie usuwać cały popiół z głębokiego grilla. 

Zmień swoje przyzwyczajenia 

Wydaje się więc, że grill ceramiczny kamado to ciekawa propozycja, którą warto mieć na uwadze jeśli ktoś stawia na nowoczesne technologie i szuka możliwości grillowania w takiej formie, która będzie pozwalała na przygotowanie aromatycznych potraw. To nieco inna forma grillowania niż ta tradycyjnie przez nas stosowana, ale na pewno godna zainteresowania i uwagi ze względu na swoją unikalną formę i skuteczność jeśli chodzi o wyjątkowy smak, który można takim grillowaniem osiągnąć. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama