Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 20 grudnia 2025 09:40
Reklama

Białko z grochu - właściwości i zalety stosowania

Chcąc rozbudować masę mięśniową, bardzo chętnie wspomagamy się odżywkami białkowymi. Są one także bardzo istotnym elementem jadłospisu dla tych, którzy stosują dietę wegańską i wegetariańską, więc nie mogą dostarczać do organizmu białek zwierzęcych. Większość preparatów dostępnych na siłowniach to co prawda białko serwatkowe, jednak coraz częściej spotykane jest również białko z grochu. Jakie są jego właściwości i dlaczego właściwie warto zdecydować się na białka wegańskie?  

Izolat białka grochu jest idealną alternatywą dla osób, które ze względu na nietolerancję laktozy nie mogą przyjmować białka serwatkowego. Połączenie z niewielką zawartością węglowodanów sprawia, że białko z grochu ma niski indeks glikemiczny, więc mogą się również zainteresować nim osoby na różnego rodzaju dietach, w tym także cukrzycy lub ci, którzy zmagają się na co dzień z insulinoopornością i nietolerancją glutenu.

Dla kogo białko grochu?

Suplementować tę substancję powinni wszyscy ci, którzy nie są w stanie dostarczać wystarczających ilości białka do organizmu. Białko grochowe wyróżnia się sporą zawartością błonnika pokarmowego, co zachęca do stosowania go także przez osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jako suplementy diety białka roślinne służą nie tylko rozbudowie masy mięśniowej, ale także dostarczaniu składników mineralnych.

Kiedy stosować izolat białka grochu?

Izolat białka grochu najlepiej stosować zaraz po treningu lub do pół godziny po skończonym wysiłku. Wówczas organizm przyswoi je bardzo dobrze i doskonale spełni ono swoją funkcję w organizmie. Do jego rozpuszczenia możesz wykorzystać mleko. Pamiętaj, aby opakowanie z białkiem przechowywać w suchym, chłodnym miejscu!

Zalety stosowania białka grochu

Białko z grochu jest godne uwagi choćby ze względu na swój skład aminokwasowy, a także zawartość cennych witamin. Białko przyczynia się zatem nie tylko do szybszej rozbudowy mięśni, ale także do ogólnej poprawy stanu zdrowia osoby, która je przyjmuje. Dodatkowo ten preparat nie zawiera glutenu. Próżno szukać tu również dodatku cukru, więc osoby ze wspomnianą wcześniej nietolerancją laktozy mogą je bez obaw stosować.

Białko grochu stopniowo staje się coraz popularniejsze. Jest ono doskonałą alternatywą dla białek pochodzenia odzwierzęcego. Wśród odżywek niewiele preparatów zawiera lizynę, a także argininę oraz inne cenne aminokwasy. Produkt bez dodatków zbędnych konserwantów znajdziesz w sklepach internetowych ze zdrową żywnością lub odżywkami dla sportowców (m.in. allnutrition).


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama