Wykorzystanie suszonych owoców jest ogromne, a ich wybór równie szeroki. Śliwki, morele, daktyle, rodzynki – właściwości zdrowotne wszystkich tych produktów zostały niejednokrotnie potwierdzone. Ponadto wyróżniają się one wyjątkowym smakiem. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj 5 sposobów na wykorzystanie suszonych owoców w swojej diecie!
1. Suszone owoce jako zdrowa przekąska
Najprostszym i najczęściej praktykowanym sposobem jest jedzenie suszonych owoców bezpośrednio z paczki. Jedziesz w góry, nad morze lub pod namiot? Koniecznie zabierz ze sobą pożywne i dodające energii daktyle Medjool lub morele. Rodzynki mogą natomiast zastąpić chipsy podczas domowych seansów. Jeśli lubisz urozmaicać lody i desery, posyp je suszonymi owocami! Pamiętaj, że niektóre rodzaje suszonych owoców mają sporo cukru, dlatego nie przesadzaj z ich ilością w ciągu dnia.
2. Suszone owoce w wypiekach
Suszone owoce świetnie komponują się w każdym rodzajem wypieków. Mogą stanowić składnik drożdżówek, ciast, ciastek, a nawet chlebów. Mało kto wyobraża sobie świątecznego keksa bez rodzynek, jednak i inne owoce sprawdzą się idealnie. Co istotne, przygotowywanie takich wypieków jest banalnie proste – zazwyczaj wystarczy zmieszać pokrojone suszone owoce bezpośrednio z ciastem i zapiec. Z recepturami poradzi sobie nawet nowicjusz w kuchni.
3. Napary z suszonych owoców
Najpopularniejszym napojem przygotowywanym z suszonych owoców, zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, jest kompot z suszonych śliwek i gruszek. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i jest niezwykle zdrowy – poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu oraz zapewnia subtelne uczucie sytości. Do przyrządzania naparów i kompotów świetnie sprawdzą się też daktyle, figi, jabłka czy morele.
4. Suszone owoce jako składnik sosów
Dla miłośników bardziej wytrawnych dań rekomenduje się dodawanie suszonych owoców do sosów. Takie sosy najlepiej komponują się z mięsami, choć można spożywać je nawet do makaronów, kopytek, kotletów sojowych czy gołąbków. Warto choć raz w życiu przyrządzić sos z suszonych śliwek czy fig. Mimo wszystko wolisz dania na słodko? Koniecznie wypróbuj sos z daktyli, który urozmaica smak naleśników i gofrów.
5. Mięsa faszerowane suszonymi owocami
Ostatnią propozycją jest dodawanie suszonych owoców do mięs, zwłaszcza jako składnik farszu. Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej jest schab faszerowany suszonymi śliwkami, natomiast suszone gruszki oryginalnie wzbogacą smak pieczeni z indyka. Innym nietypowym pomysłem połączenia skrajnych smaków jest kurczak faszerowany suszoną żurawiną i rodzynkami. Z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich bliskich tak niepowtarzalnym, zdrowym i smacznym posiłkiem.