Wernisaż wystawy odbędzie się w niedzielę, 2 lipca o godz. 15.30 w kurniku z Konar w Muzeum Wsi Radomskiej. Autor, Maciej Pawelec opowie o wędrówkach w poszukiwaniu zmian zachodzących w krajobrazie kulturowym polskiej wsi.
Maciej Pawelec, a właściwie Maciej z Maciejowic, dusza nie człowiek, wydaje się być młodym człowiekiem ze starą duszą, która nie chciała iść ramię w ramię w marszu ku nowoczesności. Dlatego wygląda czasem jak człowiek z duszą na ramieniu i drzewem krzyża, przewieszonym przez ramię. To jego „niedopasowanie” do współczesnego świata powoduje, że szuka w nim choćby najmniejszych śladów i najdrobniejszych okruchów tego, co dawne, sprawdzone, dobre. Uwiecznia je nie tylko po to, żeby ocalić od zapomnienia, ale również dlatego, by mieć namacalne dowody na istnienie tego, co czasem wydaje się tak odwieczne, oczywiste i zwyczajne… Tak proste, że aż trudne czasami do zrozumienia i pozornie niewarte docenienia.
Świat Maćka ma więcej niż cztery strony, mimo iż obejmuje tylko dwa kontynenty. Ciągnie się od rodzinnych Maciejowic po daleką Syberię. I mimo iż konsekwentnie są to podróże na Wschód, pokazują nie tylko zmieniający się świat, ale też zmiany zachodzące podczas tych podróży w sposobie patrzenia i odczuwania fotografa.
W świecie tym panie najczęściej noszą chustki na głowach, a panowie – bez względu na wiek – czapki z daszkiem. Odkrywają głowy, ściskając nakrycie głowy w dłoni, gdy stają przy kapliczce lub gdy siedzą w swoich izdebkach – na małżeńskim łożu, z połowicą u boku. Za nimi wisi obowiązkowa makatka ścienna, a nad nią... święty obrazek, czuwający nad parą pozującą wędrującemu fotografowi do zdjęcia niczym nowożeńcy do portretu potrzebnego do wykonania monidła. Bo świat, w którym panowie zdejmują czapki i żegnają się, przechodząc obok kościoła, jest już pięknym, ujmującym wspomnieniem…
Kadry uchwycone we wnętrzach pokazują, że świat zastany został sportretowany uważnym okiem fotografa. Codzienność okazuje się tu nieprzypadkowa, zapiecek / przypiecek idealny dla kota, a piec jeszcze ciepły od gotowanych w garnkach potraw.

















Napisz komentarz
Komentarze