Fenomen wina gruzińskiego półsłodkiego
Ostrożne szacunki mówią, że w Gruzji uprawiane jest aż 500 odmian winorośli, co świadczy o bogactwie smaków i aromatów win. Do najważniejszych szczepów należą białe odmiany Rkatsiteli i czerowne Saperavi. Gruzja dzieli się na 5 regionów winiarskich podzielonych na mikroregiony, czyli apelacje, a czołowe miejsce zajmuje Kachetia, a zaraz za nią plasuje się Imeretia i Kartlia. Pierwsze wzmianki mówiące o produkcji win pochodzą już sprzed 6000 lat, a zatem Gruzja jest krajem o bardzo długich tradycjach winiarskich. Do dzisiejszego dnia stosuje się metodę kwevari – wino leżakuje pół roku w glinianych naczyniach zakopanych pod ziemią. Znane są przypadki pozostawiania win na bardzo długo, nawet na dziesiątki lat. Jest to starożytna metoda produkcji win wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO.
Inspiracje gruzińskim winem
Francuskie wino Saint Vincent Muscat Ottonel to wino białe wytrawne, które świetnie przyjęło się w rejonie półwyspu bałkańskiego. Mucsat Ottonel docenią miłośnicy muszkatowo-owocowych aromatów przenikniętych wyważoną słodyczą oraz odpowiednią alkoholowoscią i kwasowością. W winie odczuwalne są aromaty jabłka, akacji, brzoskwi, jaśminu i białych kwiatów. Zwolennicy intensywnych smaków i naturalnych metod produkcji powinni zasmakować w winach, jakie oferuje Winnica Equus znajdująca się nieopodal Zabrza. Equus produkuje wina bez substancji słodzących i chemicznych dodatków oraz procesów odkwaszania, a smak i słodycz trunków zawdzięcza się wyłącznie owocom.
Warto także wspomnieć o dolnośląskiej Winnicy Hiki, która czerpie ze średniowiecznych tradycji winiarskich tego regionu. Winnica Hiki eszampan to oferta win powstających w sposób tradycyjny – najpopularniejszym winem jest Riesling o złożonym smaku i wino Pinot Noir długo leżakujące w beczkach, dzięki czemu zyskuje głęboki dębowy aromat. Zamiłowanie do tradycyjnych technik produkcji win jest wyraźnie wyczuwalne w unikatowym smaku i aromacie oferowanych trunków. Białe wina z Winnicy Hiki to idealny dodatek do deserów, warzyw oraz owoców morza i ciekawa alternatywa dla win gruzińskich Rkatsiteli.














Napisz komentarz
Komentarze