Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 03:17
Reklama

Wino gruzińskie półsłodkie — na czym polega unikalny smak Kachetiego

Wina gruzińskie półsłodkie z regionu Kachetii można porównać do francuskich win Bordeaux – jest to topowy gruziński produkt, znany i ceniony na całym świecie. To właśnie w regionie Kachetii znajduje się aż 70% upraw winorośli. Najbardziej rozpoznawalnym winem jest Saperavi, które nazywane jest krwią olbrzymów. Smaku Saperavi nie da się pomylić z żadnym innym winem.

Fenomen wina gruzińskiego półsłodkiego

Ostrożne szacunki mówią, że w Gruzji uprawiane jest aż 500 odmian winorośli, co świadczy o bogactwie smaków i aromatów win. Do najważniejszych szczepów należą białe odmiany Rkatsiteli i czerowne Saperavi. Gruzja dzieli się na 5 regionów winiarskich podzielonych na mikroregiony, czyli apelacje, a czołowe miejsce zajmuje Kachetia, a zaraz za nią plasuje się Imeretia i Kartlia. Pierwsze wzmianki mówiące o produkcji win pochodzą już sprzed 6000 lat, a zatem Gruzja jest krajem o bardzo długich tradycjach winiarskich. Do dzisiejszego dnia stosuje się metodę kwevari – wino leżakuje pół roku w glinianych naczyniach zakopanych pod ziemią. Znane są przypadki pozostawiania win na bardzo długo, nawet na dziesiątki lat. Jest to starożytna metoda produkcji win wpisana na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO.

Inspiracje gruzińskim winem

Francuskie wino Saint Vincent Muscat Ottonel to wino białe wytrawne, które świetnie przyjęło się w rejonie półwyspu bałkańskiego. Mucsat Ottonel docenią miłośnicy muszkatowo-owocowych aromatów przenikniętych wyważoną słodyczą oraz odpowiednią alkoholowoscią i kwasowością. W winie odczuwalne są aromaty jabłka, akacji, brzoskwi, jaśminu i białych kwiatów. Zwolennicy intensywnych smaków i naturalnych metod produkcji powinni zasmakować w winach, jakie oferuje Winnica Equus znajdująca się nieopodal Zabrza. Equus produkuje wina bez substancji słodzących i chemicznych dodatków oraz procesów odkwaszania, a smak i słodycz trunków zawdzięcza się wyłącznie owocom. 

Warto także wspomnieć o dolnośląskiej Winnicy Hiki, która czerpie ze średniowiecznych tradycji winiarskich tego regionu. Winnica Hiki eszampan to oferta win powstających w sposób tradycyjny – najpopularniejszym winem jest Riesling o złożonym smaku i wino Pinot Noir długo leżakujące w beczkach, dzięki czemu zyskuje głęboki dębowy aromat. Zamiłowanie do tradycyjnych technik produkcji win jest wyraźnie wyczuwalne w unikatowym smaku i aromacie oferowanych trunków. Białe wina z Winnicy Hiki to idealny dodatek do deserów, warzyw oraz owoców morza i ciekawa alternatywa dla win gruzińskich Rkatsiteli.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama