Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 20 grudnia 2025 15:26
Reklama

Przekąska prosto z Azji – łosoś w tempurze

Tempura to popularne w Japonii i na całym świecie danie, składające się z rozmaitych produktów otoczonych chrupiącą panierką. W japońskich restauracjach można zamówić łososia w tempurze, owoce morza, a także warzywa przyrządzone w ten sposób. Potrawa ta może stanowić przekąskę lub element pełnego dania, gdy podawana jest z ryżem lub makaronem. Co warto wiedzieć o tym smakołyku prosto z dalekiej Azji?

Co to jest tempura?

Tempura jest daniem, a w zasadzie sposobem przyrządzania jedzenia. Metodę tę można zastosować podczas przyrządzania rozmaitych produktów – od ryb i owoców morza po warzywa i grzyby. Idea tego dania polega na obtoczeniu składników w gęstym cieście naleśnikowym i smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być bardzo wysoka, a ciasta bardzo niska. Dzięki różnicy temperatur danie przygotowuje się bardzo szybko, składniki zachowują swoją jędrność i soczystość, a panierka jest chrupiąca. Istotne jest również dokładne odsączenie tempury z nadmiaru tłuszczu, aby danie zachowało „lekkość”.

Tempurę przyrządza się na terenie całego Kraju Kwitnącej Wiśni. Wyróżnia się jednak dwa style japońskiej tempury, pochodzące z dwóch różnych regionów:

  • Kanto – najpopularniejsze dania, które wywodzą się z tego regionu to: warzywa, owoce morza i łosoś w tempurze. Chrupiące przekąski podaje się najczęściej z dressingiem na bazie sosu sojowego.
  • Kansai – w tym regionie popularne są głównie warzywa w tempurze. Podaje się je doprawione solą, pieprzem i wodorostami nori.

Przepis na łososia w tempurze z „podkręconym” sosem sojowym

Łosoś w tempurze to pomysł na efektowne danie karnawałowe lub na imprezę w azjatyckim stylu. Przyrządza się go stosunkowo szybko i łatwo. Trzeba jednak trzymać się kilku ważnych zasad. Przede wszystkim olej powinien być rozgrzany do odpowiedniej temperatury, którą najlepiej jest zmierzyć specjalnym termometrem kuchennym. Istotne jest również to, żeby ciasto było bardzo zimne, wręcz lodowate. Dzięki trzymaniu się tych dwóch prostych zasad panierka będzie chrupiąca, a łosoś MOWI zachowa doskonały smak i soczystość.

Składniki na 2 porcje:

  • świeży łosoś MOWI – 250 g
  • mąka ryżowa – 100 g;
  • mąka kukurydziana – 50 g;
  • mąka pszenna – 50 g;
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki + woda zimna;
  • ocet ryżowy – 3 łyżki;
  • sos sojowy – 3 łyżki;
  • cukier – 1 łyżka;
  • rzepa arbuzowa – 3 łyżki;
  •  jajko – 1 sztuka;
  • sól i pieprz – do smaku;
  • olej rzepakowy.

Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):

  • ocet ryżowy – 3 kubki;
  • sos sojowy – 1 kubek;
  • cukier – 1 kubek;
  • rzepa biała otarta – ½ kubka.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki – ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę do lodówki i zajmij się przygotowywaniem pozostałych składników.

Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, żeby sos mógł ostygnąć.

Do wysokiego garnka wlej olej. Powinno być go tyle, żeby kawałki łososia mogły się w nim zanurzyć. Rozgrzej tłuszcz do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na porcje do zjedzenia na raz i oddziel od nich skórę. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na koniec zetrzyj na tarce o drobnych oczkach rzepę arbuzową, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego. Łososia w tempurze należy jeść, maczając go w sosie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama