Co zrobić z nadmiarem poświątecznych ciast i potraw? Zamiast je wyrzucać można oddać do dwóch jadłodzielni działających na terenie Radomia. Mieszczą się one przy ul. Warzywnej 23b oraz Zagłoby 3 obok Domu dla Bezdomnych Caritas Diecezji Radomskiej.
Zasada jest jedna: „przynoś tylko to, co sam mógłbyś zjeść”.
Co można zostawić w jadłodzielni?
- Produkty, które sami byśmy zjedli,
- produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”,
- rzeczy zapakowane w szczelne pojemniki,
- wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
- sery,
- jogurty,
- twarogi.
Tych produktów nie zostawiamy w jadłodzielni:
- Surowe mięso,
- produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka,
- dań zawierających surowe jaja (np. budynie, kremy, domowe majonezy itp.),
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- rzeczy, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
- tego, co miało kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
Jadłodzielnia działa również na iłżeckim targowisku oraz za budynkiem MOPS-u w Szydłowcu.















Napisz komentarz
Komentarze