Przypomnijmy, w styczniu przy ul. Warzywnej w Radomiu powstała pierwsza w mieście jadłodzielnia. Jadłodzielnia to nic innego niż szafa postawiona w miejscu ogólnie dostępnym, gdzie ludzie mogą zostawiać żywność, której mają w nadmiarze. A także częstować się tym, co pozostawili inni. Radomska jadłodzielnia to wspólna inicjatywa Urzędu Miejskiego, grupy Widzialna Ręka - Radom, która przekazała lodówkę wraz z obudową oraz Fundacji Droga Życia.
W połowie marca Urząd Miejski w Szydłowcu we współpracy z grupą Widzialna Ręka - Powiat Szydłowiec uruchomił pierwszą na terenie gminy jadłodzielnię. Mieści się ona za budynkiem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, przy powstałej dwa lata temu szafie wymiany ciepła. Pomysłodawcą utworzenia jadłodzielni na terenie miasta była Pani Ilona Kępa.
Jadłodzielnia jest miejscem, w którym można podzielić się żywnością z osobami potrzebującymi. Została ona przygotowana przez pracowników Wydziału Gospodarki Komunalnej i Zarządu Dróg, jest wyposażona w półki na żywność suchą, lodówkę oraz światło. Chętni, którzy chcą pozostawić żywność proszeni są o zapoznanie się z regulaminem jadłodzielni (znajduje się na froncie drzwi). Czytamy w nim m.in. że do jadłodzielni można przynieść m.in.: produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, owoce, warzywa, produkty suche, sery, jogurty i słodycze. Nie można natomiast zostawiać surowego mięsa, wyrobów z niepasteryzowanego mleka czy produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia.















Napisz komentarz
Komentarze