
Wiem, że te kotlety można podać z każdym sosem, moje są z sosem pieczarkowo-pomidorowym, ale z gulaszem też smakują wyśmienicie.
Na kotlety potrzebujemy:
1 kg ziemniaków,
2 cebule,
pół szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
pieprz i sól, olej,
pietruszka,
bułka tarta
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju. Kiedy ugotowane ziemniaki wystygną, obieramy je i mielimy przez maszynkę. dodajemy wszystkie składniki. Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron. Te kotlety szybko się smażą, trzeba ich pilnować, żeby się nie przypaliły.
Sos pieczarkowo-pomidorowy:
6 pieczarek,
1/2 puszki pomidorów krojonych,
jedna suszona papryczka pepperoni,
sól, pieprz
masło.
Pokrojone pieczarki smażymy na maśle, kiedy zmiękną dodajmy pomidory, suszoną papryczkę, pieprzymy i intensywnie solimy. Polewamy gorące kotlety, gorącym sosem posypujemy wszystko pietruszką.
SMACZNEGO
SkarbnicaSmaku
www.facebook.com/skarbnicasmaku













