Wirus czy bakteria? Oto jest pytanie!
Za trudności z przełykaniem, pieczenie w gardle, suchość i ból rzeczywiście najczęściej odpowiadają wirusy. W przypadku tego typu zakażenia pojawia się także ogólne osłabienie organizmu, podwyższona temperatura, ból mięśni i stawów, czasami też kaszel, katar oraz inne symptomy. Przeciętna dorosła osoba boryka się z podobnymi objawami 2-4 razy w ciągu roku, zaś dziecko nawet 8-9 - przeziębienie jest najczęstszą przyczyną wizyt w gabinetach lekarzy pierwszego kontaktu oraz absencji w pracy i szkole.
Co jednak ważne, niezwykle istotne staje się w tym kontekście rozróżnienie, czy źródłem problemów faktycznie są wirusy. Zapalenie gardła może powstać także np. na tle bakteryjnym, wywołując chociażby anginę paciorkowcową. Jej przebieg jest jednak znacznie intensywniejszy niż w przypadku infekcji wirusowej, pojawia się wysoka gorączka, a niepokojące symptomy narastają bardzo szybko - czasami dosłownie w przeciągu kilku godzin. Tego typu choroba wymaga leczenia przyczynowego, czyli antybiotykoterapii, co nieodłącznie wiąże się z koniecznością konsultacji ze specjalistą.
Domowe sposoby na gardłowe problemy
W przypadku przeziębienia możemy starać się radzić sobie sami - zwłaszcza jeżeli objawy nie są zbyt uciążliwe i nie przybierają na sile. Sięgamy wtedy przede wszystkim po środki przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, a także korzystamy ze sposobów łagodzących nieprzyjemne objawy, w tym właśnie pieczenie w gardle. Co istotne, dobrze postawić na leki oraz metody oparte na naturalnych składnikach.
- Miód - wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także łagodzące, nawilżające, immunostymulujące oraz regenerujące. Świetnie sprawdza się na każdym etapie infekcji, czego dowodem jest chociażby fakt, że miód często stanowi składnik profesjonalnych pastylek na gardło oraz innych leków i suplementów aptecznych.
W formie domowej warto przygotować z miodu napój - znakomicie zadziała w połączeniu z ciepłą wodą, mlekiem lub ziołami, które również wspierają łagodzenie nieprzyjemnych gardłowych objawów, np. bez czarny, lipa czy podbiał. Należy jednak pamiętać, że nie powinno się dodawać miodu do zbyt gorącego płynu, ponieważ temperatura zabije walory terapeutyczne produktu!
- Rumianek - jednym z ziół pomocnych w przypadku problemów z gardłem jest także rumianek, który zarówno w aptekach, jak i sklepach spożywczych możemy znaleźć przede wszystkim pod postacią herbatki. Cechuje się działaniem antyseptycznym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, łagodzącym ból oraz immunostymulującym. Odpowiadają za to m.in. zawarte w nim liczne olejki eteryczne, kumaryny oraz witamina C, która także stanowi składową rumianku! W przypadku pieczenia gardła warto nie tylko popijać przygotowany z niego napar, lecz także stosować inhalacje oraz płukanki - zaparzone zioło studzimy do około 40°C i przez kilka minut płuczemy nim gardło. Czynność powtarzamy 3-4 razy dziennie.
- Siemię lniane - to kolejny z naturalnych środków, który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także domowej apteczce. Jeżeli w gardle pojawia się stan zapalny - suchość, ból, zaczerwienienie, pieczenie - warto przygotować z siemienia napar, a następnie go popijać lub zastosować w formie wspomnianej już płukanki.
Rozgniecione nasiona siemienia zalewamy gorącą wodą (lepiej zdecydować się na zakup nasion w całości niż mielonego siemienia lnianego, ponieważ zachowują one więcej wartości odżywczych). Po kilku minutach wytworzy się z nich gęsta zawiesina, która stanowi nasz środek do płukania gardła - osiadając na błonach śluzowych, pomoże je nawilżyć, złagodzić podrażnienia i przyspieszy regenerację tkanek.
Domowe sposoby na pieczenie w gardle mogą skutecznie pomóc w złagodzeniu tego niezwykle nieprzyjemnego objawu. Pamiętaj jednak, że jeżeli niepokojące symptomy nie mijają lub wykazują tendencje wzrostowe, skonsultuj się ze specjalistą - bezpieczeństwo i zdrowie przede wszystkim.