Kucharska czapka – pochodzenie i wygląd
Dzieje nakrycia głowy mistrzów kuchni sięgają bardzo zamierzchłych czasów. Specyficzne kapelusze nosili już kucharze władców panujących w różnych zakątkach świata w VII lub VIII wieku przed Chrystusem. Te czapki określano mianem toczków, a ich zakładanie na głowę przez osoby odpowiedzialne za przygotowywanie potraw na królewskie stoły było wyrazem swego rodzaju nobilitacji i wyróżnienia. Trzeba mieć świadomość, że były to czasy, gdy władcy panicznie obawiali się otrucia przez dworzan skrycie sprzyjających ich przeciwnikom politycznym. Od faktu posiadania zaufanego kucharza często zależało życie króla lub cesarza. Dlatego też w uznaniu zasług mistrzów kuchni, odpowiedzialnych za przyrządzanie nie tylko smacznych, ale przede wszystkim bezpiecznych posiłków, zezwolono im na noszenie charakterystycznych mundurów wraz z nakryciami głowy w kształcie korony. Taki strój miał za zadanie informować otoczenie o tym, że dana osoba pełni zaszczytną funkcję królewskiego kucharza.
Moda w świecie kuchni
Zmieniająca się wraz z upływem czasu moda nie ominęła także pałacowych kuchni. Na wygląd kucharskiego uniformu oraz toczka coraz częściej zaczęły także oddziaływać określone czynniki regionalne. W efekcie stroje mistrzów kuchni pomimo zachowania ich ogólnej uniwersalnej prezencji zaczęły odróżniać się od siebie pewnymi charakterystycznymi elementami typowymi dla danej epoki, a także kraju czy regionu świata. Dotyczy to również nakryć głowy. Poza charakterystycznymi toczkami w niektórych zakątkach ziemskiego globu można zobaczyć kucharzy noszących specjalne kaszkiety albo chusty kuchenne.
Kolorystyka i wielkość kucharskich czapek
Tradycja noszenia białych nakryć głowy oraz mundurów przez kucharzy ugruntowała się na początku XIX wieku. Była ona ściśle związana z działalnością jednego z najsłynniejszych w tym czasie francuskich mistrzów kuchni - Marie-Antoine Careme. Wybór bieli był nieprzypadkowy. Symbolika tego koloru wskazuje bowiem na czystość jako jeden z najważniejszych elementów higieny przygotowywania posiłków dla gości restauracji.
Z kolei na wielkość kucharskiej czapki wpływa ranga danej osoby w świecie mistrzów kuchni. Prawo do noszenia najwyższych nakryć głowy przysługuje tym kucharzom, którzy dysponują długoletnim doświadczeniem w przygotowywaniu wykwintnych potraw, cieszących się zasłużonym uznaniem w oczach konsumentów. Niekiedy też liczba fałd na kucharskiej czapce odpowiada ilości przepisów, które szef kuchni umie samodzielnie przyrządzić. Tym czynnikiem nie warto się jednak sugerować przy wyborze restauracji, ponieważ tradycja jest przestrzegana jedynie w nielicznych kuchniach.