Sól himalajska — co to takiego?
Sól himalajska to nic innego jak różowe kryształki pakistańskiego pochodzenia. Jest to również pospolity produkt, który tak naprawdę niewiele różni się od zwykłej soli i jodowanej. Reklama i wyimaginowany opis przedstawiają ją natomiast w zupełnie innym świetle i z jak najlepszej strony. Jeśli chodzi o zawartość 84 minerałów przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wówczas sól himalajska reklamowana w taki sposób to zwykły chwyt marketingowy mający na celu większy zarobek ze sprzedaży, gdyż cena takiej soli jest zazwyczaj dwukrotnie wyższa w stosunku do zwykłej soli kuchennej.
Źródło minerałów i właściwości zdrowotne soli himalajskiej — prawdziwe informacje ze strony naukowej
Jako iż sól himalajska uważana jest za jedną z najlepszych i najzdrowszych soli na świecie, warto wówczas przyjrzeć się temu ze strony naukowej. Właściwości lecznicze pochodzące z 84 minerałów nie są w żaden sposób potwierdzone i do tej pory nie zostały jeszcze nigdzie opublikowane. Tymczasem minerały te wraz z opisem widnieją w książce autorstwa Barbary Hendel i Petera Ferreira, czyli osób, które jako jedyne podjęły się badań soli himalajskiej. Pomimo tego, że wykazali oni substancje i pierwiastki wpływające pozytywnie na stan zdrowia, wówczas taka sól zawiera szereg innych niebezpiecznych dla organizmu związków chemicznych.
Czy warto używać soli himalajskiej?
Na samym początku należy zaznaczyć, że nieprawdą jest twierdzenie mówiące o soli himalajskiej jako wspaniałym środku na wspomożenie układu krwionośnego. Decyzja odnośnie do wyboru należy przede wszystkim do indywidualnego gustu, jednakże warto przytoczyć, że spożywanie soli himalajskiej oraz jodowanej w nadmiernych ilościach może znacznie zaszkodzić, gdyż zarówno jedna, jak i druga zawiera sód. Jest to pierwiastek chemiczny, który w zbyt dużych dawkach może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, a następnie poważnych problemów np. z nerkami czy też sercem.














Napisz komentarz
Komentarze