Wielu radomian odwiedziło stoiska piekarnicze ustawione na placu Corazziego podczas XXIV Radomskiego Święta Chleba. Przez trzy dni prezentacji wyrobów radomskich piekarzy towarzyszył między innymi festyn rodzinny pokaz szermierczy i występy artystyczne. - Dziś spotykamy się, aby po raz kolejny pokazać, że jesteśmy solidarni z Radomiem, z radomskimi piekarzami. Pokazujemy, że ten nasz radomski chleb jest od wielu lat nam bliski. Dziękuję za tak liczny udział w tym święcie, bo mam przekonanie, że takie spotkania budują naszą radomską wspólnotę i naszą radomską tożsamość - mówił Radosław Witkowski, prezydent Radomia.
XXIV Radomskie Święto Chleba odbyło się pod hasłem „Chleb na życie – zdrowsze życie”. Tradycyjnie można było skosztować wyrobów od radomskich piekarzy. A jak podkreślają sami zainteresowani, warto kupować pieczywo od lokalnych zakładów piekarniczych, bo posiada ono wiele wartości odżywczych. - Żytnie bakterie kwasu chlebowego, które tworzą się podczas fermentacji ciasta chlebowego mogą likwidować związki o oddziaływaniu kancerogennym. Zawarty w pieczywie żytnim na zakwasie błonnik nie tylko wspiera diety odchudzające, ale usprawnia proces trawienia. Zapobiega także wrzodom, zaparciom, skurczom żołądka oraz nowotworowi jelita grubego - tłumaczył Jarosław Gajda z Cechu Piekarzy w Radomiu.
Podczas XXIV Radomskiego Święta Chleba zostały także wręczone statuetki Klucza św. Kazimierza. Są one wręczana za upowszechnianie i ochronę dóbr kultury, popularyzację dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego. W tym roku nagrodzonymi statuetką zostali Mateusz Tyczyński, wiceprezydent Radomia oraz Marek Mioduszewski zwany redaktorem bułeczką.















Napisz komentarz
Komentarze