Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 20:15
Reklama Czarno Białe sprzątanie profesjonalne

Za nami XXIV Radomskie Święto Chleba

Prezentacja stoisk piekarniczych, festyn rodzinny i występy zespołów znalazły się w programie XXIV Radomskiego Święto Chleba, które trwało od piątku do niedzieli (2-4 września) na placu Corazziego. Zostały także wręczone statuetki Klucza św. Kazimierza.
Za nami XXIV Radomskie Święto Chleba

Źródło: fot. cozadzień.pl/Joanna Szczepaniak

Wielu radomian odwiedziło stoiska piekarnicze ustawione na placu Corazziego podczas XXIV Radomskiego Święta Chleba. Przez trzy dni prezentacji wyrobów radomskich piekarzy towarzyszył między innymi festyn rodzinny pokaz szermierczy i występy artystyczne. - Dziś spotykamy się, aby po raz kolejny pokazać, że jesteśmy solidarni z Radomiem, z radomskimi piekarzami. Pokazujemy, że ten nasz radomski chleb jest od wielu lat nam bliski. Dziękuję za tak liczny udział w tym święcie, bo mam przekonanie, że takie spotkania budują naszą radomską wspólnotę i naszą radomską tożsamość - mówił  Radosław Witkowski, prezydent Radomia.

XXIV Radomskie Święto Chleba odbyło się pod hasłem „Chleb na życie – zdrowsze życie”. Tradycyjnie można było skosztować wyrobów od radomskich piekarzy. A jak podkreślają sami zainteresowani, warto kupować pieczywo od lokalnych zakładów piekarniczych, bo posiada ono wiele wartości odżywczych. - Żytnie bakterie kwasu chlebowego, które tworzą się podczas fermentacji ciasta chlebowego mogą likwidować związki o oddziaływaniu kancerogennym. Zawarty w pieczywie żytnim na zakwasie błonnik nie tylko wspiera diety odchudzające, ale usprawnia proces trawienia. Zapobiega także wrzodom, zaparciom, skurczom żołądka oraz nowotworowi jelita grubego - tłumaczył Jarosław Gajda z Cechu Piekarzy w Radomiu.

Podczas XXIV Radomskiego Święta Chleba zostały także wręczone statuetki Klucza św. Kazimierza. Są one wręczana za upowszechnianie i ochronę dóbr kultury, popularyzację dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego. W tym roku nagrodzonymi statuetką zostali Mateusz Tyczyński, wiceprezydent Radomia oraz Marek Mioduszewski zwany redaktorem bułeczką.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama