„Dobre z lasu” to część szerszego projektu Lasów Państwowych pn. „Zdrowa żywność z polskich lasów”. Ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. To produkty z lokalnych źródeł i od lokalnych producentów z różnych regionów Polski. Teraz produkty są do kupienia także w Radomiu. W całej Polsce takich miejsc jest tylko kilkanaście. – To logo gwarantuje, że jest to żywność zdrowa, dobra i godna polecenia – mówi Marek Szary, zastępca dyrektora ds. ekonomicznych i rozwoju Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu. – Jest mi też niezmiernie miło, że akurat tu, w tym sklepie jest pierwsze stoisko, bo to moje osiedle. Dotychczas jeździłem do Warszawy, żeby sobie kupić wędlinę z dzika, z jelenia, doskonałe miody i grzyby.
To owoce lasu, ale też produkty pochodzenia mięsnego. Chodzi o to, by wyeksponować to, co w polskich lasach najlepsze.
To wyselekcjonowane receptury z regionalnym rysem. Są też produkty uzupełniające ofertę. Produkty „Dobre z lasu” możemy kupić w Radomiu dzięki współpracy z radomską masarnią Krawczyk. – Mamy kilkunastu dostawców. Są oni wyselekcjonowani. Każdy produkt „Dobre z lasu”, który znajdziecie państwo na półce, musi przejść skrupulatną procedurę przystąpienia do tego projektu – wyjaśnia Michał Ciepłucha, dyrektor Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych. – Każdy produkt musi być najwyższej jakości, nie może mieć dodatków, polepszaczy smaku, czy dodatków z grupy E. Czuwają nad tym profesjonaliści, laboratoryjnie te próbki produktów są badane
Wśród wyrobów są np. konfitury z malin, zupa grzybowa, dziczyzna w słoiku, kiełbasy, pasztet, syrop z cebuli z imbirem,
czy barszczyk staropolski. Produkty pochodzą np. z Borów Tucholskich, Puszczy Noteckiej, czy Podlasia.














