Będą uczyć o lokalnych tradycjach, zapraszać na warsztaty gotowania i zielarskie, ale też pokazywać rolę pszczół w ekosystemie. Zarząd Mazowsza rozstrzygnął dwa konkursy ofert dla organizacji pozarządowych – jeden dotyczący promowania mazowieckich produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, a drugi – rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechnienie roli pszczół w środowisku naturalnym. W sumie, w dwóch konkursach wsparcie o łącznej wartości blisko 430 tys. zł trafi do 37 mazowieckich organizacji, w tym do 11 z subregionu radomskiego.
W ramach pierwszego konkursu organizacje mogły ubiegać się o wsparcie przedsięwzięć dotyczących promowania produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych w ramach idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Na ten konkurs wpłynęło 86 wniosków. W sumie wsparcie trafi do 30 organizacji pozarządowych. Jego łączna wartość to blisko 270 tys. zł. Maksymalna kwota o jaką można było się ubiegać to 10 tys. zł. Z kolei wsparcie w konkursie ofert dotyczącym propagowania rolnictwa ekologicznego, w tym upowszechniania roli pszczół w środowisku naturalnym wpłynęło 39 projektów. W sumie dofinansowanych zostanie 17 przedsięwzięć. Wartość wsparcia wszystkich to blisko 160 tys. zł.
Lista dofinansowanych projektów w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.
















Napisz komentarz
Komentarze