15 maja br. rozstrzygnięto konkurs "Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych", którego realizatorem jest Zarząd Województwa Mazowieckiego.
Współdziałanie Kół Gospodyń Wiejskich z Urzędem Gminy w Jastrzębi daje konkretne efekty. Do wspólnego pisania projektów władze gminy zaprosiły wszystkie organizacje z terenu Jastrzębi, współpracując m.in. z jedną Lokalnych Grup Działania. Powstały projekty, które zostały złożone w naborach ogłoszonych przez władze samorządowe Mazowsza.
Dotację w kwocie prawie 10 tys. zł otrzymały dwa Koła, czyli KGW „Aktywne Dąbrowianki” z Dąbrowy Jastrzębskiej i KGW „Pogodne" z Woli Owadowskiej dotacja dotyczy zadania z zakresu „Propagowania idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz upowszechnienia produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych”. Członkinie KGW złożyły projekt pn. "Niezapomniany smak dzieciństwa". W ramach projektu odbędę się warsztaty kulinarne. Na zajęciach prowadzonych przez mistrza serowarskiego uczestnicy projektu zapoznają się, z sekretami wytwarzania serów podpuszczkowych. Wezmą, także udział w kilku warsztatach poświęconych przyrządzaniu regionalnych potraw z terenu Mazowsza. Organizatorem tych szkoleń będzie radomska Akademia Kulinarna Cook’n’Talk.
Na terenie gminy Jastrzębia czynnie działa 12 Kół Gospodyń Wiejskich.















Napisz komentarz
Komentarze