Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 07:59
Reklama

Sushi w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich

W Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich, czyli popularnym „gastronomiku” uczniowie mieli okazję przyjrzeć się pracy mistrza sushi oraz spróbować przyrządzić japoński specjał.

Tomasz Wasil, sushi master z E. Leclerc, który odwiedził szkołę, od lal specjalizuje się w przyrządzaniu tego rodzaju japońskiego przysmaku. Uczniowie mieli okazję odbyć ciekawą lekcję, podczas której poznali tajniki dania. Nie była to pierwsza lekcja zagranicznej kuchni w szkole. Jak powiedziała nam Grażyna Jamka – kierownik praktycznej nauki zawodu: „Uczniowie co jakiś czas odbywają takie lekcje, aby nauczyć się gotować w innych językach”.

Lekcja odbyła się w ramach współpracy z E. Leclerc. Uczniowie gastronomika mieli już okazję odbyć tam staż podczas wakacji w ramach programu „Inteligentne specjalizacje”.

Szkoła jest otwarta na zainteresowania swoich uczniów. - Niektórzy uczniowie są fanami kuchni polskiej, i dobrze bo trzeba ją też promować. Są też osoby, które są ciekawe czegoś innego i chcą spróbować właśnie zagranicznych kuchni. Radomski gastronomik stwarza im wszystkim warunki do najlepszego rozwoju -  przyznaje Grażyna Jamka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama