Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjEiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

Wigilia w wersji light

Wigilia w wersji light

 

Od niepamiętnych czasów kolacja wigilijna składała się z potraw postnych, co dało wyraz staropolskiej nazwie – „pośnik”, „postnik”. Co prawda, Kościół zniósł kilka lat temu postny charakter tego święta, jednak w większości polskich domów zachowuje się tradycję.

Polewka migdałowa czy kiszony żur?

Rodzaj, liczba i kolejność podawania potraw zależały od lokalnych tradycji. Według dawnych zwyczajów liczba dań ma być nieparzysta. Część tradycjonalistów stoi jednak na stanowisku, że powinno ich być 12 - na pamiątkę 12 apostołów. Dawniej uważano także, że potrawy na wieczerzę wigilijną powinny zawierać wszystkie płody pola, sadu, ogrodu, lasu i wody. Dziś owych dawnych zasad przestrzega się mniej, ale wiadomo, że kolacja wigilijna powinna być urozmaicona. Przeważnie pierwszą potrawą była i jest zupa. Dawniej przyrządzano polewkę migdałową, rybną albo z siemienia lnianego czy zupę piwną; niekiedy wigilijną wieczerzę rozpoczynały ziemniaki z kiszonym żurem. Dzisiaj zaczynamy od zupy grzybowej lub czerwonego barszczu z uszkami. Na stole pojawiają się także krokiety, pierogi z kapustą i grzybami, fasola z sosem, bigos ze śliwką lub grochem oraz ryby pod wieloma postaciami. Wigilia nie może się odbyć bez smażonego karpia i sałatki ze śledziem. Ze słodkich dań serwowane są kluski z miodem, bakaliami i makiem, łamańce z makiem, kutia oraz ciasta.

Odchudzić dania

Jednak dania te, choć postne, wcale nie są niskokaloryczne. Co więcej - smażone ryby i bigosy to potrawy ciężkostrawne. Jeśli przedobrzymy z ich ilością, niewątpliwie odczujemy efekty przejedzenia, a wskazówka na wadze drgnie w prawą stronę. Jest na to sposób - można pokusić się o odchudzenie dań i uczynienie ich bardziej lekkostrawnymi dla naszego żołądka.
Zamiast ciężkiej ryby smażonej w panierce, lepiej podać na stół rybę gotowaną na parze, pieczoną w ziołach w piekarniku czy przygotowaną w galarecie. Do przygotowania sałatek śledziowych wcale nie trzeba używać śmietany i majonezu. Wystarczy jogurt naturalny i przyprawy. Aby oszczędzić na kaloriach, pierogów czy krokietów nie trzeba ponownie odsmażać. Można je odgrzać w kuchence mikrofalowej; pierogi można też wrzucić na chwilę do wrzątku. W celu odchudzenia dań, sosów nie należy zaciągać mąką czy zasmażką, tylko żółtkiem jaja lub zmiksowanymi warzywami. Przygotowując kluski z makiem lepiej zrezygnować z masła; sam miód i bakalie wystarczająco zadbają o smak potrawy. Bezpiecznymi i lekkimi potrawami są też barszcz czerwony, fasola (ale bez zawiesistego sosu), łazanki czy postny bigos. Choć zgodnie z tradycją należy spróbować każdej z potraw (co jest gwarancją wszelkiej pomyślności i zdrowia w nadchodzącym roku), to porcje powinny być symboliczne.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjciIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+

Potrawy wigilijne z punktu widzenia dietetyka

Barszcz wigilijny. Jest bogatym źródłem antyoksydantów żywieniowych i soli mineralnych' prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu.

Zupa grzybowa. Jest niskokaloryczna i godna polecenia, pod warunkiem, że nie będziemy jej jedli z dużą ilością dodatków w postaci makaronu czy klusek. Zawiera składniki mineralne i zawarte w grzybach witaminy PP i D.

Pierogi z kapustą i grzybami. Parę sztuk nie zaszkodzi naszej sylwetce, zwłaszcza jeśli do przyrządzenia ciasta wykorzystamy mąkę razową. Są dobrym źródłem skrobi i zawierają niewielkie ilości tłuszczu.

Bigos wigilijny. Tradycyjny bigos z kiełbasą i mięsem jest ciężkostrawny, ten wigilijny – znacznie lżejszy, gdyż nie zawiera tłustych, mięsnych dodatków i składa się wyłącznie z kiszonej kapusty oraz składników wzbogacających smak.

Karp smażony. To najtłustsza i najbardziej ciężkostrawna potrawa wigilijna, jednak ze względu na tradycję trudno jej sobie odmówić. Dobrze będzie, jeśli zadowolimy się jedną porcją.

Ryba w galarecie. Jest źródłem pełnowartościowego białka i stosunkowo niewielkich ilości tłuszczu. Nie muszą jej odmawiać sobie nawet ci, którzy się odchudzają

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjQxIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Ryba po grecku. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać rybę chudą i przygotować ją na parze. Danie godne polecenia również ze względu na dodatek warzyw, które wzbogaca je w błonnik i cenne witaminy.

Śledź w oleju lub śmietanie. Jest tłusty, słony i ciężkostrawny, ale warto spróbować ze względu na korzystne proporcje między kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-3 i omega-6. Aby danie było chudsze, zamiast oleju i śmietany użyjmy jogurtu.

Sałatki z dodatkiem ryby. Mogą być wyśmienite i zdrowe. Trzeba tylko wybrać rybę i zgodnie z preferencjami smakowymi dodać pozostałe składniki. Tego typu sałatki to nie tylko źródło kwasów tłuszczowych, białka, ale też błonnika.
Makowiec. Jest smakowity, ale też bardzo kaloryczny. Postarajmy się zakończyć delektowanie się nim na jednej porcji.

Pierniki. Zgodnie z tradycją podstawowymi składnikami ciasta piernikowego są mąka razowa i miód. Pierniki są słodkie, ale jednocześnie zawierają sporo błonnika i mało tłuszczu. Najlepiej pod względem żywieniowym wypadają oczywiście pierniki bez dodatków takich jak lukrowa polewa czy słodkie nadzienie.

Kutia. W jej skład wchodzi ziarno pszenicy, miód i bakalie. Jest dość kaloryczna, ale jednocześnie bardzo odżywcza. Można ją uznać za świąteczną kopalnię węglowodanów, witamin i składników mineralnych.

Kompot z suszu. Suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki) zawierają sporo błonnika, który reguluje trawienie. Picie zbyt dużych ilości kompotu nie jest wskazane ze względu na cukier.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMiIGRhdGEtcmV2aXZlLWlkPSI0NGIxNzY0MWJjOTg4OTU5NmEyZDdiN2ZkNTRiNWZlNSI+PC9pbnM+DQo=

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE1IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjE5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy