Skąd wywodzi się kawa mrożona?
Frappe to grecka kawa mrożona, którą tradycyjnie przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej. Tak właśnie powstała pierwsza kawa mrożona stworzona przez Greka, Dimitriosa Vakondios w 1957 roku na targach w Salonikach. Dimitrios był pracownikiem firmy Nestle i prezentował nowy napój dla dzieci. Był to rozpuszczalny proszek, który wystarczyło zalać wodą lub mlekiem, albo wodą i mlekiem. Grek miał w zwyczaju pić gorącą, czarną kawę. Podczas przerwy na targach, chciał również napić się gorącego napoju, ale nie miał dostępu do wrzątku, dlatego musiał użyć do zalania proszku, zimnej wody. Następnie przelewał kawę z jednej szklanki do drugiej tak, aby powstała delikatna pianka i tak właśnie powstał jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, po który często chętnie sięgamy.
W dzisiejszych czasach, praktycznie w każdej kawiarni mamy możliwość zamówienia Frappe. Najczęściej powstaje ona z zimnego mleka, wody, cukru (w wersji light bez cukru), lodu, espresso lub kawy rozpuszczalnej. Ta wersja różni się od wersji Vakondiosa i przygotowuje się ją zazwyczaj w shakerze bądź mikserze co jest prostsze i daje lepsze efekty.
Domowe przepisy na kawę mrożoną
Nie jest koniecznym by kawę mrożoną pić tylko w kawiarni bądź kupować gotową ze sklepowych półek. Możemy przygotować domowe Frappe. Mamy świadomość z jakiej jakości składników została przygotowana, a w dodatku zrobienie takiej mrożonej kawy samodzielnie jest naprawdę fajne i satysfakcjonujące.
Do przygotowania kawy mrożonej, która ochłodzi Cię w upalny dzień będziesz potrzebował dobrej jakościowo kawy, która jest podstawą ponieważ na niej bazuje cały napój.
Przepisy na domową kawę mrożoną (Frappe)
Nie ma tylko jednego przepisu na kawę mrożoną „po grecku”. Frappe może przyjąć różne formy:
- frappe sketo – kawa bez dodatku cukru (kawa, woda, lód)
- frappe metrio – lekko słodzona (1 łyżeczka cukru na 1 szklankę)
- frappe glyko – mocno słodzona (3 łyżeczki cukru na 1 szklankę)
- frappe me gala – wybrany rodzaj frappe z mlekiem
Niezbędne akcesoria do zrobienia mrożonej kawy:
- - blender z kielichem, shaker lub ewentualnie słoik
- - forma do kostek lodu
- - Wysokie szklanki do kawy mrożonej
Grecka kawa mrożona Frappe bez mleka:
Potrzebujemy: kawa (2 łyżeczki), woda (ok. 250 ml), kostki lodu
Do blendera, shakera bądź słoika wsypujemy kawę rozpuszczalną (2 łyżeczki) i wlewamy ok. 100 ml wody. Miksujemy składniki aż uzyskamy gęstą pianę. Uzyskaną pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dopełniamy wodą (150ml). Kawa jest gotowa do picia. Jeśli chcesz słodką wersję takiej kawy, cukier dodaj na samym początku do kawy i wody.
Prosta i szybka kawa mrożona z mlekiem:
Potrzebujemy: kawa (2 łyżeczki), woda (150ml), mleko (100ml), kostki lodu, cukier (2 łyżeczki).
Kawę, wodę, mleko, lód i cukier umieszczamy w naczyniu (najlepiej blender kielichowy) i miksujemy dotąd aż uzyskamy pianę. Następnie zawartość naczynia przelewamy do wysokiej szklanki. Piana powinna oddzielić się od reszty. Twoja kawa jest gotowa, a Ty możesz dodatkowo dopełnić ją bitą śmietaną czy posypać piankę cynamonem lub czekoladą.
Podane przepisy to tylko przykłady. Kawę powinieneś przygotowywać w mniej więcej takim schemacie, ale możesz modyfikować ilość składników jak i same składniki wedle swoich upodobań. Ja często używam również smakowych syropów czy słodkich dodatków jak np. pianki tzw. Marshmallow.
Kawa mrożona z lodami domowym sposobem
Kolejną idealną propozycją jest kawa mrożona z lodami, to nie tylko słodki napój, który Cię ochłodzi, ale także świetna alternatywa dla deseru. Składa się zaledwie z kilku składników, ale jest naprawdę pyszny.
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml wrzątku
- 300 ml zimnego mleka
- 4 kostki lodu
- cukier lub stewię – tyle ile słodzimy normalnie kawę
- 2 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
- ewentualnie tarta czekolada lub kakao do posypania
Do większego kubka lub garnuszka wsyp 4 łyżeczki kawy.
Wodę zagotuj w czajniku. Wrzątkiem zalej kawę. Dodaj cukier lub stewię.
Odstaw do przestygnięcia. Gdy kawa się ochłodzi dodaj zimne mleko i kostki lodu.
Do szklanek wrzuć po gałce lodów, zalej kawą i posyp startą czekoladą lub kakao.
Oczywiście możesz użyć kawy rozpuszczalnej bądź zbożowej, wszystko zależy od Twoich upodobań.