Czym jest menu degustacyjne?
Niemal każda restauracja w Warszawie posiada w swoim menu konkretne dania, które serwuje gościom. Przywykliśmy do tego, że zamawiamy przystawkę, zupę czy drugie dania, wybierając pozycje z karty. Często jednak podjęcie decyzji jest trudne, zwłaszcza jeśli w menu znajduje się wiele smakołyków, których chcemy spróbować. Innowacyjnym rozwiązaniem jest menu degustacyjne, które umożliwia zamówienie więcej, niż jednego dania. Najczęściej składa się ono z 5-6 różnych potraw serwowanych w wersji mini. W zależności od koncepcji, menu może mieć charakter wegetariański, bazować na mięsach, rybach lub stanowić pełny obiad wraz z deserem. Rozwiązanie to jest praktykowane na całym świecie, jednak w Polsce pojawiło się stosunkowo niedawno. Goście restauracji chętnie z niego korzystają, zwłaszcza jeśli wybierają się na obiad lub kolację większą grupą.
Kreatywne menu degustacyjne - tego musisz spróbować!
Najlepsze restauracje Warszawa serwują swoim gościom dania z wyższej półki, zachwycające smakiem i kreatywnością. Stworzenie menu degustacyjnego jest jednak prawdziwą sztuką, ponieważ poszczególne jego elementy muszą ze sobą współgrać. Warto odwiedzić lokal Opasły Tom, który serwuje menu tradycyjne oraz wegańskie. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie - w menu znalazły się ryby, mięsa, warzywa, a nawet słodkości! Mini menu degustacyjne oferuje też restauracja z kuchnią grecką Meltemi, która przygotowała w tej wersji przekąski na ciepło i zimno, mięsa z grilla oraz owoce morza. Jest w czym wybierać!
Dlaczego menu degustacyjne to doskonałe rozwiązanie dla Ciebie i Twoich bliskich?
Menu degustacyjne to sposób na:
-
odkrycie nowych smaków,
-
spróbowanie wielu dań jednocześnie,
-
prawdziwą podróż kulinarną,
-
wyrobienie opinii o poszczególnych daniach.
Warto wybrać restaurację, która dba o to, aby każde menu degustacyjne było pełne najlepszych potraw. Niektórzy zamawiają je przed rezerwacją sali na imprezę okolicznościową, aby wiedzieć, jakie menu dobrać dla swoich gości. Takie rozwiązanie jest korzystne zwłaszcza wtedy, gdy dany lokal odwiedzamy po raz pierwszy. Trudno ustalić menu, nie wiedząc, jak smakują poszczególne potrawy, dlatego uprzednio warto umówić się na degustację.
Napisz komentarz
Komentarze