Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
niedziela, 21 grudnia 2025 06:23
Reklama

Kawa specialty – co to jest? Czym się wyróżnia?

Kawa specialty lub kawa speciality to termin, który powstał już bardzo dawno temu, a dokładniej w latach 60 XX wieku w Stanach Zjednoczonych. To właśnie wtedy dostrzeżono potencjał w produkcji wyższej jakości kawy, czyli takiej czystej w smaku i wyróżniającej się dużo lepszym smakiem. Wówczas skupiono się na jakości, a nie na ilości, dzięki czemu powstał osobny segment na rynku kawy. I choć kawa specialty to dziś zaledwie 1% światowego rynku kawy, to ta zyskuje coraz większą popularność.

Kawa specialty – liczy się jakość, a nie ilość

Czy wiesz, że arabika to nawet 4 tysiące naturalnie występujących smaków i aromatów? Znajdują się w niewielkich, ciemnych ziarnach, które pochodzą z rozmaitych stron świata. W kawie mogą być różne nuty – owocowe, kwiatowe i czekoladowo-orzechowe, jeśli właściwie zadba się o jej wzrost, zbiór, fermentację, wypał oraz oczywiście parzenie.

Kawy specialty, które znajdziesz w ofercie Finest Coffee, są wręcz doskonałe i nie wymagają żadnych dodatków. Nie produkuje się ich hurtowo, ponieważ jest to w praktyce niemożliwe, bowiem wymaga stworzenia odpowiednich warunków. Jeśli szukasz najlepszej kawy do ekspresu i metod alternatywnych, to z pewnością wybór kaw specialty będzie doskonałym wyborem!

Od czego zależy smak kawy specialty?

To, jaki smak znajdziesz w filiżance, jest zależne od masy zmiennych. Ważna jest m.in. gleba, w jakiej rośnie krzak kawowiec, region, poziom nasłonecznienia, czy ilości opadów w danym sezonie. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa i wręcz niepowtarzalna. 

Zasadniczą różnicą między kawami dostępnymi w marketach a kawami specialty oferowanymi przez palarnie jest sposób zbierania owoców kawowca. W przypadku tych pierwszych odbywa się to mechanicznie, natomiast jeśli chodzi o kawy specialty – owoce zbiera się ręcznie, co umożliwia zbiór jedynie dojrzałych owoców, a następnie wysłanie ich w dalszą drogę.

Takie owoce są później poddawane obróbce, dzięki czemu możliwe jest wydobycie ziarna kawowca. Zielona kawa następnie jest poddawana obróbce – suchej, mokrej lub hybrydzie tych dwóch metod, czyli honey. W zależności od metody kawa może mieć inny charakter i zdecydowanie każdą metodę warto wypróbować. Później kawa jest wypalana przez roasterów, którzy wydobywają z niej smaki i aromaty. Kawa specialty palona jest dużo jaśniej niż tradycyjna kawa palona, dzięki czemu ziarno nie traci owocowych korzeni i do filiżanki trafia smak regionu, na którym wyrosła

Kto zajmuje się oceną kawy?

Osobą odpowiedzialną za ocenę i przyznawanie ziarnom punktów jest Q-grader. Tytuł kawy specialty otrzymują jedynie te kawy, które uzyskają minimum 80 punktów w 100-punktowej skali. Tylko takie produkty mogą być sprzedawane jako kawa specialty. 

Jak można parzyć kawę specialty?

Chcesz, aby kawa znalazła się w Twoich filiżankach w postaci czarnego płynu? Konieczne jest zatem jej odpowiednie zaparzenie. Największą popularnością cieszą się takie metody parzenia kawy jak alternatywy, a więc parzenie realizowane bez ekspresu ciśnieniowego. Popularne są przelewowe metody takie jak Drip, Chemex i Aeropress, dzięki którym można wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze. Parząc kawę z pomocą wymienionych metod, uzyskasz napar o wyjątkowym, delikatnym i jednocześnie niedającym się zapomnieć smaku. 

Jeśli zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista, w pierwszej kolejności sprawdź ofertę palarni Finest Coffee pod adresem https://finestcoffee.pl. Zamawiając kawę ze sprawdzonej, lokalnej palarni zapewnisz sobie doskonałe walory smakowe i aromatyczne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama