Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
niedziela, 21 grudnia 2025 08:27
Reklama

Olej lniany – jak można go dawkować?

Olej lniany jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływających na mózg i układ krążenia. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe, jest chętnie stosowany przez osoby z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie znajduje także w pielęgnacji skóry i włosów. Jakie właściwości ma olej lniany i jak go dawkować?

Olej lniany – składniki aktywne

Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum L.) od lat wykorzystywany jest jako roślina włókiennicza i lecznicza. Jego nasiona oraz olej z nich wytłaczany jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Około 57% kwasów tłuszczowych oleju lnianego to kwas alfa linolenowy, 18% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 16% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 9% kwasów nasyconych. Ponadto zawiera takie składniki jak witamina E, karotenoidy i sterole roślinne. Olej lniany powinien mieć kolor żółtozłocisty. Brunatne zabarwienie i ostry smak wskazują na to, że był on tłoczony na ciepło.

Olej lniany – właściwości zdrowotne

Olej lniany, ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny omega-3, posiada właściwości:

  • Przeciwzapalne
  • Przeciwmiażdżycowe
  • Obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi
  • Obniża stężenie trójglicerydów we krwi
  • Wspiera odporność
  • Wspomaga gojenie ran
  • Korzystnie oddziałuje na mikroflorę jelitową
  • Przyspiesza pasaż jelitowy

Olej lniany – dla kogo?

Olej lniany stanowi wartościowe uzupełnienie diety u niemalże wszystkich osób. W szczególności korzyści zdrowotne mogą odnieść osoby z chorobami o podłożu zapalnym, atopowym zapaleniem skóry, chorobami układu krążenia, hipercholesterolemią, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, policystycznym zapaleniu jajników, depresją, zaparciami.

Olej lniany – dawkowanie

W badaniach naukowych, zakres dawek suplementacji jest spory. Zazwyczaj waha się w granicy 5-30ml dziennie. Czas trwania kuracji z olejem lnianym z reguły opisuje się w granicach od 4 do 12 tygodni. Jako uniwersalna ilość można przyjąć 15 ml dziennie. Olej można pić na czczo lub dodawać do przygotowywanych posiłków (na zimno).

Olej lniany powinno się kupować jak najbardziej świeży, tłoczony na zimno, przechowywany w ciemnej butelce. Powinien być trzymany w lodówce, zarówno przed jej otwarciem, jak i po.

Olej lniany – przeciwwskazania

Jedyna sytuacja, kiedy olej lniany może nie być polecany w większych ilościach jest sytuacja medyczna, w której chory musi przebywać na diecie bardzo niskotłuszczowej. Dieta taka zalecana jest między innymi w przebiegu chorób trzustki, miąższu wątroby, zaostrzeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Warto pamiętać, że olej lniany, tak jak inne oleje, pity na czczo, stymuluje perystaltykę jelit. Z tego powodu, osoby z tendencją do biegunek powinny zachować ostrożność przy jego stosowaniu. Lepszym rozwiązaniem będzie dodawanie jego niewielkich ilości do sałatek i innych posiłków. Jak stosować olej lniany: https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/olej-lniany-przeciwskazania-wlasciwosci-oleju-jak-stosowac,138.html .

Olej lniany na skórę

Poza zastosowaniem wewnętrznym, olej lniany można używać również do pielęgnacji skóry i włosów. Przyspiesza on procesy regeneracji naskórka, działa antyoksydacyjnie. Stosowany jest jako składnik kremów o działaniu odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Można go również używać w formie czystej do olejowania włosów, w celu ich odżywienia, zwiększenia połysku, nawilżenia i ograniczenia łamliwości. Nakładany na skórę zmniejsza wydzielanie sebum, dlatego w tej formie poleca się jego stosowanie u osób z cerą tłustą i mieszaną.

Przypisy

  1. Rogero M. et al. Potential benefits and risks of omega-3 fatty acids supplementation to patients with covid-19. Free radical biology and medicine, 2020.
  2. Calder, Philip C. "Very long chain omega‐3 (n‐3) fatty acids and human health." European journal of lipid science and technology10 (2014): 1280-1300.
  3. Poorbaferani, Fariborz, et al. "Flaxseed oil supplementation on severity of depression and brain-derived neurotrophic factor: a randomized, double blind placebo controlled clinical trial." International Journal of Food Properties1 (2020): 1518-1526.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama