Prosty przepis na naleśniki z kremem Nutella®
O czym każdy z nas marzy po przebudzeniu w lutowy poranek? Przede wszystkim – o tym, by móc zostać trochę dłużej pod ciepłą i przytulną kołderką. Niestety, nie zawsze da się to zrobić… Warto jednak spróbować otulić się w nieco inny sposób: przyrządzając kreatywne śniadanie na ciepło. Klasycznym wyborem w tej kwestii często okazują się naleśniki, zwykle serwowane z serem lub z dżemem. My jednak proponujemy nieco inny sposób podania tego tradycyjnego dania. W roli głównej znajdą się tym razem słodki krem Nutella® oraz pełne witamin i minerałów świeże owoce.
To nieprawda, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. Nasz niezawodny przepis na naleśniki udowadnia, że kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Na 4 porcje będziesz potrzebować 3 jaj, które trzeba połączyć w miseczce z niepełną szklanką mleka i 15 g rozpuszczonego masła, a potem dobrze wymieszać z czubatą szklanką mąki. Do tak powstałego ciasta warto dodać też odrobinę gazowanej wody mineralnej, a następnie odstawić je na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu kolejne porcje ciasta smaż na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni, aż lekko zrumienią się z obu stron. Jeszcze ciepłe posmaruj cienko kremem Nutella® i udekoruj swoimi ulubionymi owocami – świetnie sprawdzą się np. banany czy borówki. Tak rozpoczęty dzień musi potoczyć się po Twojej myśli!
Słodkie i pożywne śniadaniowe muffiny
Ciepłe i aromatyczne muffiny prosto z pieca? Na myśl o takim śniadaniu aż chce się wstawać z łóżka! Co ważne, przygotowanie śniadaniowych babeczek – wbrew pozorom – nie jest wcale bardzo czasochłonne. Jeśli jednak po poranku zwykle dokądś się spieszysz, warto przygotować je wieczorem dzień wcześniej, a rano tylko szybko podgrzać.
Jak przygotować słodkie śniadaniowe muffiny? Ubij 1 jajko z 100 g cukru i połącz z ½ szklanki mleka. Dodaj do masy szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, a także 1/3 szklanki oliwy z oliwek, a następnie wmieszaj do niej garść świeżych lub mrożonych borówek lub jagód. Masę przełóż do natłuszczonych wcześniej foremek na babeczki (dobrze sprawdzi się też specjalna blaszka do pieczenia babeczek). Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 30 minut (do suchego patyczka). Tuż przed spożyciem przy pomocy rękawa cukierniczego nadziej je porcją kremu Nutella®. Palce lizać!
Kreatywne śniadanie dla dzieci i nie tylko: chrupiące tosty na wesoło
Niezależnie od tego, czy masz dzieci, czy po prostu czule pielęgnujesz swoje wewnętrzne dziecko – przygotowywanie posiłków to świetna okazja, by dać upust swojej fantazji. Na talerzu dziać się może naprawdę dużo, nawet wtedy, kiedy nie masz zbyt wiele czasu. Weźmy na przykład tosty: pozornie zupełnie zwyczajne, może wręcz nudne. Wystarczy jednak, że spojrzysz na nie trochę jak na pustą kartkę i zastanowisz się przez chwilę – co można na niej namalować?
Z pomocą warzyw i dodatków – niemal wszystko. Z plasterka pomidora i czarnych oliwek w kilka chwil wyczarujesz na przykład biedronkę, a z pokrojonych w półplasterki rzodkiewek i ogórków pokrytą kolorowymi łuskami rybkę. Możesz też pokusić się o formy przestrzenne: z 26 niewielkich sześcianów z różnych rodzajów wędliny, sera i awokado z powodzeniem złożysz między chrupiącymi kromkami kanapkową kostkę Rubika. Prawda, że inspirujące?
Wykorzystaj nasze przepisy na kreatywne śniadanie, by rozpocząć dzień twórczo i z polotem!














Napisz komentarz
Komentarze