Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
czwartek, 25 grudnia 2025 00:56
Reklama

Znamy zwycięską restaurację! Radom Food Fest 2021.

W sobotę, 26 czerwca zakończyła się 6. edycja Festiwalu Radom Food Fest. Mieszkańcy regionu mieli szansę odkryć nowe smaki i spróbować dań, które przygotowały restauracje oraz kawiarnie w ramach Radom Food Fest 2021. Z tej okazji od poniedziałku, 21 czerwca szefowie kuchni oferowali wiele oryginalnych propozycji.

Po sześciu dniach degustowania festiwalowych potraw goście wybrali najpopularniejszą restaurację w mieście, głosując na nią za pomocą SMS-ów. Niekwestionowanym zwycięzcą w tym roku została tajska restauracja Pa Ta Thai z wynikiem ponad 44 proc. pokonując 20 innych restauracji w Radomiu i regionie. 

Miejsce drugie zajęła TAO TAO Kuchnia Azjatycka (25.7 proc.).

Miejsce trzecie w tym roku należy do restauracji Stylowa (10.4 proc.).

Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym.

W restauracji Pa Ta Thai podczas Radom Food Fest 2021 można było spróbować (do wyboru):
SET1: Przystawka: Keaw Nueng (ręcznie lepione pierożki wonton gotowane na parze i serwowane z ciemnym sosem sojowym). Danie główne: Gai Phad Med Mamuang Himmaphan (smażony na woku soczysty kurczak z dodatkiem kolorowej papryki, cebuli i grzybów w intensywnym słodko-słonym sosie z chrupiącymi owocami nerkowca).
SET2: Danie główne: Phad Thai - najbardziej znana na świecie potrawa kuchni tajskiej (smażony makaron ryżowy w sosie stanowiącym połączenie delikatnie kwaśnej pasty z owoców tamaryndowca ze słodyczą cukru palmowego, uzupełnionym tofu, kawałkami kurczaka, kiełkami fasoli mung, jajkiem i czerwoną cebulą. Serwowany z limonką, płatkami suszonego chili, szczypiorkiem i orzechami ziemnymi). Deser: Sakhu Nam Kathi - klasyczny tajski deser na bazie tapioki i mleka kokosowego podawany z kawałkami świeżych owoców. Charakterystyczna struktura tapioki nadaje deserowi elastycznej i jędrnej formuły w kształcie okrągłych małych perełek.

Pa Ta Thai to koncept restauracyjny oferujący najwyższej jakości, tradycyjną tajską kuchnię. Nowoczesne wnętrze lokalu połączone z otwartą kuchnią kreuje swobodną atmosferę i potwierdza autentyczność przygotowywanych dań.

Na liście kolejno znalazły się restauracje: Parkowa, Różany Gościniec, Bonito Sushi & Asian Food, Casa Verde Ristorante Pizzeria, Pasja, Chińskie Jadło, Pivovaria, Gromada, Karczma Cuda Wianki, La Spezia, Gingers American Tex-Mex Restaurant, Pod Różami, Marcus, Naleśnikarnia Ancymonek, Bańka z Mlekiem, Łyżka i Widelec, Radomski Sztos.

Nagrody dla zwycięskiej restauracji ufunduje: Lobo Meble, masarnia Elmas oraz Fotak Studio. Film wizerunkowy stworzy dla niej Radomska Grupa Mediowa.

Natomiast "Konkurs dla wytrwałych smakoszy" zostanie rozstrzygnięty w poniedziałek, 28 czerwca. Zwycięzcą zostanie osoba, która odwiedziła najwięcej festiwalowych miejsc i udokumentowała swoją degustację.


Podziel się
Oceń

Reklama