Jak parzyć kawę w dripperze?
By otrzymać kawę z drippera, potrzebujemy samego drippera (kupisz go na https://swiezopalona.pl/kategoria/94/drippery), papierowego filtra, kubka lub dzbanka (którego to miłośnicy tego sposobu parzenia nazywają serwerem), gorącą wodę oraz zmieloną kawę. Chcąc uzyskać jak najlepszy smak, ziarna warto zmielić bezpośrednio przed parzeniem. Przyrządzanie kawy w dripperze jest wyjątkowo prostym procesem, warto jednak pamiętać o istotnych wskazówkach, które zagwarantują doskonały smak i aromat czarnego napoju.
Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy około 6 gramów kawy na 100 ml wody, czyli około 15-17 gram kawy na standardowej wielkości kubek 250 ml. Ziarna kawy do drippera powinny być zmielone drobniej niż w przypadku frenchpressu. Zbyt duże sprawią, że woda przeleje się przez nie nazbyt szybko, a efektem będzie słaby i wodnisty napar. Za drobne – mogą spowodować zatkanie się filtra oraz zablokowanie przepływu wody, co może skutkować przedłużonym procesem parzenia i gorzkim posmakiem kawy przelewowej.
W dripperze umieszczamy papierowy filtr i wstępnie przelewamy go zagotowaną wodą. Wypłucze to smak papieru oraz sprawi, że filtr będzie lepiej przylegał do ścianek, a sam dripper odpowiednio się rozgrzeje. Następnym krokiem będzie nałożenie lejka na kubek lub dzbanek i zastosowanie ulubionej kawy. Warto wybrać naczynie z dzióbkiem – zapewniając stały dostęp powietrza, zapobiegnie on tworzeniu się wewnętrznego ciśnienia, które może doprowadzić do zatkania filtra. Woda do zalewania powinna mieć temperaturę w granicach 92 stopni Celsjusza. Początkowo nalewamy jej niewielką ilość – tak, aby jedynie zmoczyć kawę. Po odczekaniu 30-60 sekund stopniowo dolewamy resztę wody; cały proces powinien trwać około 3 minut. Gdy płyn całkowicie przeleje się przez dripper, możemy zdjąć go, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem naszej ulubionej kawy.
Jak wybrać najlepszy dripper?
Oprócz wyboru odpowiedniego rodzaju kawy i grubości zmielenia ziaren, duże znaczenie ma również sam dripper. W sprzedaży dostępne są modele z ceramiki, szkła, stali bądź plastiku. Każdy z nich posiada nieco odmienne właściwości, które mają wpływ na zaparzoną kawę. Elementy takie, jak kształt rowków, rodzaj filtra czy kąt nachylenia ścianek sprawiają, że każdy napój może smakować nieco inaczej.
Popularną firmą produkującą drippery do kawy jest Hario. W ofercie znajdziemy różnokolorowe wersje ceramiczne i szklane. Zdecydowana większość osób chcących spróbować kawy z dripa decyduje się na zastosowanie lejka Hario V60. Dostępny w różnych kolorach i pojemnościach pozwala zaparzyć doskonałą kawę. Lekko zagięte rowki wymuszają wirowanie zmielonych ziaren w trakcie parzenia, zapewniając odpowiedni przepływ kawy i powietrza. Do parzenia polecamy dedykowane białe, papierowe filtry o wysokiej przepuszczalności, które gwarantują optymalny czas zaparzania.
Dobrym wyborem będzie także stalowy dripper Kalita. Wyposażony w niepowtarzalne, płaskie dno i specjalnie zaprojektowane filtry sprawia, że woda przepływa wolniej przez ziarna, pozwalając na uzyskanie pełnego, słodkiego naparu. Odejście od ścieśniającego się stożka oraz filtr, który ogranicza kontakt kawy ze ścianką powodują, że kawa z dripa jest doskonale zbilansowana, a nuta kwasowości i goryczy – mocno zniwelowana. Ze względu na jego kształt, wymaga on nieco dłuższego procesu parzenia niż przy użyciu Hario V60.
Wspomniane urządzenia kupisz w lepszych sklepach z kawą i akcesoriami do niej, jednym z nich jest SwiezoPalona.pl.
Dripper jest prosty w utrzymaniu i obsłudze. Stosując różnorodny czas i sposoby polewania wody pozwala na uzyskanie nieco odmiennych parametrów kawowego napoju. Parzenie kawy w dripie jest swoistą ceremonią, wymagającą zaangażowania, ale odwdzięczającą się wyjątkowym smakiem i aromatem kawy. To doskonała propozycja dla osób, które celebrują picie małej czarnej, wymagając od niej wszystkiego, co najlepsze.














Napisz komentarz
Komentarze