Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 00:07
Reklama

Półkolonia w Ogródku Jordanowskim

Warsztaty kulinarne w Mammaleo to tylko jedna z wielu atrakcji przygotowanych dla półkolonistów z Ogródka Jordanowskiego. 


Jedna z największych półkolonii odbywa się w Ogródku Jordanowskim. Tam zajęcia dla dzieci i młodzieży trwają cały rok, a  w wakacje dołączają nowi uczestnicy, chcący w ciekawy sposób spędzić wakacyjny czas. W tym roku w Ogródku Jordanowskim w półkolonii bierze udział około 160 osób. - Uczestnicy półkolonii są podzieleni na dwie grupy, maluszki od 3 do 6 lat i druga grupa od 6 lat w górę. W zależności od tego gdzie idziemy i jakie są możliwości organizatorów, dzielimy się również na podgrupy – wyjaśnia Monika Chmielewska, opiekunka półkolonii.

Wypoczynek dla dzieci i bardzo wiele atrakcji zapewniło miasto oraz sponsorzy - Dzięki dodatkowym pieniądzom od sponsorów mogliśmy poszerzyć ofertę, tak aby była ona jeszcze bardziej atrakcyjna dla dzieci – dodała Chmielewska. Warto dodać, że ta półkolonia jest bezpłatna dla uczestników.

Półkoloniści z Ogródka Jordanowskiego mają zapewnionych wiele atrakcji – basen, kręgle, kino, ściankę wspinaczkową, wycieczki do muzeum, warsztaty edukacyjne, a w ośrodku zajęcia sportowe, plastyczne, rywalizację turniejową. - W każda środę mamy wycieczki poza Radom, byliśmy już w Górach Świętokrzyskich i Kurozwękach, w planach mamy jeszcze pieszy rajz, wycieczkę do ZOO w Warszawie, ognisko z kiełbaskami i inne atrakcje - mówi Chmielewska.

Odwiedziliśmy tę półkolonię podczas warsztatów edukacyjnych w Rodzinnej Restauracji MammaLeo, w których brała udział 16-osobowa grupa starszych chłopców. - Ostatnio dziewczynki robiły ciasteczka francuskie, a dzisiaj chłopcy naucza się robić pastę jajeczną – mówi Dorota Borycka, współwłaścicielka restauracji, prowadząca warsztaty. Chłopcy zostali podzieleni na cztery grupy - „restauracje” musieli również wybrać między sobą Szefa Kuchni. Pani Dorota poinstruowała wszystkich o obowiązujących przepisach BHP w przypadku korzystania z noża. Doradziła również jak rozpoznać jajko ugotowane od surowego, oraz pokazała sprytny sposób na obieranie ich ze skorupki. Po takim wstępie młodzi kucharze ochoczo zabrali się do pracy.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama