Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 05:19
Reklama

Co jeść i pić w wakacje, a czego unikać?

Lato trwa, a pogoda wciąż nas rozpieszcza. Jednak przy wysokich temperaturach musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach odnośnie naszego odżywiania. Z Beatą Nowak, rzecznikiem radomskiego Sanepidu, rozmawia Norbert Nowocień.

Co powinniśmy pić w takie upały?
- Pijmy jak najwięcej wody - ok. 2-2,5 litra. Gazowana czy też niegazowana, to zależy od naszych upodobań. Najważniejsze, aby była to woda mineralna - niesmakowa i niesłodzona. Polecam produkowanie własnej wody smakowej: do butelki dodajemy listki lub całe gałązki świeżej mięty i drobno pokrojoną sparzoną cytrynę . Taki napój ugasi pragnienie, a poza tym jest zdrowy i smaczny.

A co jeść?
- Teraz jest sezon owoców jagodowych, więc jedzmy ich jak najwięcej. Najzdrowsze, bo będące źródłem witaminy C, są takie owoce, jak truskawki, jagody, czarne i czerwone porzeczki, jeżyny. Należy wykorzystać czas kiedy są one dostępne.

Czego powinniśmy w upały unikać?
- W czasie upałów unikamy produktów łatwo psujących się jak: sałatki z majonezem, pasztety, wyroby garmażeryjne. Nie powinniśmy jeść żadnych potraw zawierających surowe jajka. Grozi to bowiem zakażeniem pałeczką salmonelli wywołującą zakażenia żołądkowo-jelitowe. Objawy mogą być uciążliwe: biegunka, wymioty, temp 38-40 stopni Celsjusza.

Czyli z tatara lub krwistego steka nici?
- Najlepiej spożywać potrawy gotowane lub pieczone. Nawet gdyby były one pierwotnie zanieczyszczone, to te bakterie po prostu zginą podczas obróbki termicznej.

W takim razie grill to dobry pomysł? Tym bardziej, że trwa sezon grillowy...
- Potrawy z grilla powinniśmy jeść sporadycznie. Mięso i kiełbasa z grilla nie mogą być podstawą diety. Pamiętajmy, że organizm musi mieć 7 dni na całkowite pozbycie się szkodliwych substancji wytworzonych podczas grillowania.

Co ze słodyczami?
- Przede wszystkim powinniśmy unikać ciastek z kremem. Zawsze przed dodaniem do ciasta jaj, należy również wyparzać je w skorupkach.

A jak przechowywać jedzenie?
- Trzeba pamiętać, że przy wysokich temperaturach należy odpowiednio przechowywać żywność. Najlepiej jest to robić w lodówkach. Jednak pamiętajmy, że mięso musi być oddzielone od żywności, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, czyli wędliny, sery, owoce.

Zdjęcie dzięki uprzejmości rzecznik radomskiego Sanepidu Beaty Nowak.



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama