Młoda w okresie letnim, dojrzała jesienią lub mrożona zimą - każda ma swój specyficzny smak i można z niej wyczarować kulinarne arcydzieło. Marchewka pochodzi z Chin, a pomarańczowa odmiana, która gości na naszych talerzach, pochodzi z Holandii.
Ten rudy korzeń jest źródłem witamin i minerałów. Niezbędny kiedy masz problemy ze wzrokiem (zawiera witaminę A). Jeżeli pracujesz przy komputerze wystarczy 100g marchwi dziennie, a zregenerujesz zmęczone oczy. Marchew zawiera wapń, magnez, potas, miedź, fosfor i cynk, jest niskokaloryczna (ok 25 kalorii na 100 g produktu), a dzięki beta-karotenowi pomaga w pielęgnowaniu skóry. Pierwotnie miała lekko żółty kolor, występują także odmiany białe, czerwone, a nawet w kolorze ciemnego fioletu.
Polecamy kilka prostych i smacznych dań z marchwi.
Energetyczna zupa z marchwi i imbiru

0,5 kg marchwi
korzeń imbiru(około 2 cm)
2 cebule
czosnek
wywar z włoszczyzny (gotujemy włoszczyznę z zielem angielskim i liściem laurowym)
sól, pieprz.
Obraną marchew uduś na łyżce masła. Dodaj 2 szklanki bulionu i starty imbir. Płyn zmiksuj i dopraw do smaku.
Zapiekanka z makaronu i marchwi
Składniki:
6 marchewek
makaron (świderki bądź penne)
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
ser żółty
cebula
sól, pieprz, bazylia, rozmaryn
Marchew gotujemy we wrzątku około 10 min. Obieramy czosnek i podsmażamy go na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy makaron na pół twardo. Łączymy składniki i pieczemy w żaroodpornym naczyniu około 15 min. Gotowa zapiekankę posypujemy serem.
Surówka z marchewki
Składniki:
0,5 kg marchwi
3 ząbki czosnku
3 garście świeżej bazylii
sól
oliwa z oliwek
Marchew i czosnek kroimy w jak najcieńsze plastry. Dodajemy oliwę, sól i bazylie.















