
Kto z nas nie lubi czekolady? Niezmiennie od ponad 200 lat towarzyszy nam w codziennej diecie, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Występuje nie tylko w tej powszechnej formie jako tabliczka czekolady. Dodawana jest także do ciast czy tortów. Z czekolady robi się cukierki, batony, lody i sosy. Co ciekawe używa się jej także jako składnik kosmetyków do mycia, jak również w zabiegach relaksacyjnych.
Czekolada oprócz tego, że jest pyszna, poprawia także nastrój. Spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Substancje zawarte w czekoladzie dobrze wpływają na układ krążenia i pracę mózgu – szczególnie mowa tu o gorzkiej czekoladzie, którą powinniśmy spożywać od czasu do czasu.
Jednak w spożywaniu słodkości trzeba kierować się rozsądkiem. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia, na słodkości pozwalamy sobie za często. Według danych GUS w Polsce spożycie cukru wynosi aż 115 g, czyli ok. 20%. Co stawia nas w czołówce Europy.
WHO zaleca zmniejszanie spożywania cukru do poniżej 5%, co przy przyzwyczajeniach żywieniowych nie jest łatwe, ale z pewnością możliwe do osiągnięcia za pomocą małych kroków. Pamiętajmy, że w pierwszych trzech latach życia dziecka mamy największy wpływ na kształtowanie jego nawyków żywieniowych, które zaprocentują w przyszłości. Warto więc już od najmłodszych lat dziecka zwracać uwagę na ograniczenie spożycia cukru i produktów, które zawierają go w nadmiarze.
Czekolada jednak pomimo pozytywnych działań, zawiera sporo cukrów, które w nadmiarze mogą szkodzić. Zatem spożywając ją, jak i wiele innych produktów kierujmy się umiarkowaniem i złotą zasadą, że „co za dużo, to niezdrowo”.














