Zdrowe potrawy, czyli jakie?
O zdrowej żywności i zdrowym gotowaniu mówi się ostatnio równie dużo, co kłamliwie. Nie wszystkie potrawy przygotowane z użyciem tłuszczu są niezdrowe. Nie wszystkie owoce i warzywa są fit. Przyrządzanie posiłków nie wymaga wyspecjalizowanej wiedzy, niemniej jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że przepisy babcine, chociaż smaczne, do najzdrowszych nie należą. Tłuste zawiesiste sosy, smażenie w głębokim tłuszczu, zabielanie zup tłustą śmietaną powinno na stałe zniknąć z naszej kuchni. Zamiast tego lepiej postawić na gotowanie na parze, duszenie i pieczenie. Chude mięsa, ryby, drób, świeże warzywa i owoce, redukcja cukrów i węglowodanów – tych zasad powinniśmy się trzymać, jeśli chcemy odżywiać się zdrowo. A zamiast tuczących bananów, winogron i awokado wybierzmy jabłka, melony i mango.
Szybkowar – prosty sposób na zdrowe potrawy
Kolejnym mitem, jaki krąży na temat zdrowej kuchni, jest długość przyrządzania potraw. Obiegowa opinia głosi, że te niezdrowe przygotowuje się szybko, zdrowe wymagają długiego stania „przy garach”. Prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku. Faktycznie szybciej usmażymy mięso, niż upieczemy w piecu, ale też pieczenie mięsa nie wymaga naszego bezpośredniego udziału. W przyrządzaniu zdrowych potraw warto skorzystać z dobrodziejstwa szybkowaru. To urządzenie, jak sama nazwa wskazuje, znacznie skraca czas przyrządzania posiłków, czas przyrządzenia obiadu można skrócić aż o 70%! Czyli w przybliżeniu: zamiast poświęcić na przyrządzenie posiłku godzinę, poświęcamy zaledwie kwadrans. Szybko docenimy tę oszczędność czasu, którego zazwyczaj nam brakuje. W ciągu tygodnia to aż pięć i pół godziny!
Zobacz też: Szybkowar – jak działa i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?
Szybkowar – co możemy zrobić za jego pomocą
Szybkowar służy nie tylko do gotowania, za jego pomocą można także dusić i piec. Ale to nie wszystko. W szybkowarze możemy odgrzewać oraz podtrzymywać temperaturę gotowych dań. To ostatnie przydają się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś z domowników spóźnia się na obiad. Możemy przygotowywać potrawy jednogarnkowe lub bardziej skomplikowane dania.
A co, jeśli preferujemy kuchnię typu slow? Nie ma problemu. Szybkowar eldom.eu, chociaż stworzony z myślą o szybkim gotowaniu, jest wyposażony w dwie opcje: szybkiego i tradycyjnego gotowania. To od nas zależy, co wybierzemy.
Szybkowar – za to go pokochasz
Lubisz gotować, nawet bardzo złożone dania, ale nie lubisz zmywać? Czyszczenie szybkowara jest bardzo łatwe. Powłoka nieprzywierająca zapobiega przywieraniu i przypalaniu, samo umycie wnętrza szybkowara zajmuje zaledwie chwilę.
Masz mało czasu, ale nie lubisz zupek błyskawicznych? W szybkowarze w krótkim czasie ugotujesz pełnowartościową zupę, upieczesz lub udusisz mięso, ugotujesz warzywa na parze, przyrządzisz pyszny makaron. Z szybkowarem gotowanie stanie się przyjemnością.
Jesteś na diecie i jak ognia unikasz tłuszczu? Żaden problem. W szybkowarze przygotujesz dietetyczne dania, nie dodając żadnego masła ani oliwy. Kluczem do sukcesu jest duszenie w sosie własnym i gotowanie na parze. Szybkowar ma obie te funkcje.