W ostatnich latach możemy znaleźć w sklepie coraz więcej modeli suszarek do warzyw i owoców. Jest to podyktowane trendem na zdrowe odżywianie, bo jak się zaraz przekonamy, suszone warzywa i owoce są równie wartościowe, jak te świeże, którymi zajadamy się latem.
Moc witamin i minerałów
Zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, jesteśmy bardziej narażeni na niedobory witamin i minerałów. Zamiast sięgać po przypadkowe suplementy diety, postawmy na suszone warzywa i owoce. W trakcie konserwacji i obróbki termicznej warzywa i owoce tracą mnóstwo składników odżywczych i nawet jeśli postawimy na gotowane warzywa albo konfitury z owoców, to niekoniecznie do naszego organizmu trafiają witaminy. Przy suszeniu wygląda to inaczej. Ze świeżych warzyw i owoców odparowuje woda, ale cenne składniki zostają. Oznacza to, że kiedy sięgamy po produkty suszone, to czerpiemy równie dużo korzyści jak wtedy, kiedy jemy rośliny świeże.
Suszone owoce lepsze niż świeże?
Wydawałoby się, że nie ma nic zdrowszego niż świeże warzywa i owoce, a jednak jest coś, w czym wersja suszona jest lepsza. Chodzi o błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia jelit, a ponieważ błonnik daje uczucie pełności żołądka, obowiązkowo powinien być w diecie osób, które chcą się odchudzać. Szacuje się, że w jednej szklance moreli suszonych jest 6,5 g błonnika, z kolei szklanka moreli świeżych zawiera go 3,1 g. Podobnie wygląda to w przypadku innych warzyw i owoców.
Zdrowa przekąska na leniwe wieczory
Pomijając kwestie związane ze składem suszonych owoców i warzyw, weźmy pod uwagę coś jeszcze. Kiedy za oknem jest ciemno, zimno i wietrznie, z chęcią otulamy się kocem, włączamy film lub czytamy książkę. Wtedy też przyjemnie coś się podjada. Najczęściej sięgamy po chipsy, paluszki, krakersy i inne kaloryczne i niezdrowe przekąski. Suszone warzywa i owoce są dla nich doskonałą alternatywą. Nie tylko są smaczne, ale nie musimy mieć wyrzutów, że na noc najadamy się czegoś niezdrowego. Poza tym suszone owoce możemy dodać do wypieków, deserów, musli, dzięki czemu nasze jedzenie zyska nowy smak.
Suszenie warzyw i owoców to… oszczędność
Końcówka lata to idealny moment na suszenie, a suszyć możemy większość sezonowych warzyw i owoców. Ich ceny latem są względnie niskie, a proces suszenia jest prosty. Wystarczy, że rozłożymy cieniutkie plasterki warzyw lub owoce na papierze do pieczenia i na kilka godzin wstawimy do piekarnika ustawionego na temperaturę 70 stopni. Możemy też postawić na specjalną suszarkę. Jak zaczniemy przeliczać koszty, to niezdrowe przekąski wyjdą drożej. Możemy kupić także gotowe suszone warzywa lub owoce, ale zapłacimy sporo. Lepiej zająć się tym na własną rękę.
Artykuł powstał we współpracy z https://zdrovi.pl/k/suszarki-do-owocow-i-warzyw-dehydratory/