Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
sobota, 6 grudnia 2025 18:35
Reklama

Jakich tradycyjnych potraw spróbować w Karkonoszach

Karkonosze zachwycają krajobrazami, szlakami oraz lokalną kuchnią, która wciąż czerpie z dawnych receptur. Choć nie ma jednej, ściśle określonej kuchni karkonoskiej, łatwo rozpoznać tu wpływy czeskie, śląskie i góralskie.
  • Źródło: Artykuł sponsorowany

Co warto zamówić, odwiedzając Karkonosze? Jakie smaki najlepiej oddają charakter tego regionu? Sprawdź poniżej!

Tradycyjne potrawy w Karkonoszach – co warto zamówić w lokalnej karczmie

Wędrując po górskich szlakach, wielu turystów kieruje swoje kroki do klimatycznych schronisk i karczm, które serwują dania przygotowywane według regionalnych receptur. Tradycyjne potrawy w Karkonoszach często bazują na prostych składnikach (ziemniakach, kapuście, mące, mięsie i grzybach), a ich smak potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Jedną z bardziej charakterystycznych potraw są tzw. „kluski karkonoskie” – ziemniaczane kulki podawane z okrasą z boczku i cebuli. Inną lokalną propozycją są placki ziemniaczane po węgiersku, które serwuje się z gulaszem lub kwaśną śmietaną.

Nie sposób nie wspomnieć o kwaśnicy – treściwej zupie na żeberkach, z kiszoną kapustą, często serwowanej z pajdą chleba. Podobnie jak… zupa z pokrzyw, która coraz częściej wraca do menu nowoczesnych restauracji dbających o lokalność i sezonowość.

Warto też spróbować pierogów z jagodami – klasycznego deseru, który latem smakuje wyjątkowo. Zimą popularnością cieszą się natomiast knedle (najczęściej śliwkowe), podawane na słodko z masłem i cynamonem.

Regionalne sery i wypieki – smaki Karkonoszy, których nie można przegapić

Tradycyjne potrawy w Karkonoszach możesz zjeść na miejscu, lub zabrać ze sobą jako pamiątkę. W lokalnych gospodarstwach i na targach można kupić świeże sery kozie i owcze, często wędzone lub przyprawiane ziołami z karkonoskich łąk.

Na uwagę zasługują także wypieki. Szczególnie polecane są ciasta drożdżowe z sezonowymi owocami – śliwkami, jagodami czy jabłkami. Wielbiciele słodkości chętnie sięgają po miodownik – ciasto warstwowe z dodatkiem miodu i orzechów, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Bistro restauracja w Karkonoszach – smaki regionu w Resorcie Kazalnica

Podróżując po regionie, warto zatrzymać się w Sosnówce, nieopodal Karpacza. Właśnie tu, na wysokości 700 m n.p.m., znajduje się Kazalnica Family & Conference Resort – https://www.kazalnica.pl/

Wchodzące w skład kompleksu Bistro Kazalnica to przytulna restauracja w Karkonoszach, która w swojej karcie zawiera inspirowane lokalną kuchnią dania. Sprawdź propozycję menu tutaj: https://www.kazalnica.pl/bistro-kazalnica-pysznie-w-gorach

Zarezerwuj pobyt w Resorcie Kazalnica i poznaj smak Karkonoszy od najlepszej strony – komfortowo, rodzinnie i z dobrym jedzeniem na wyciągnięcie ręki!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
ReklamaElmas wędliny
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama