Co robić w Zakopanem jesienią?
Jesień to doskonała pora na spacery, dlatego wędrówka po mieście jest idealnym pomysłem na poranną i popołudniową aktywność. W Zakopanem zdecydowanie warto przejść się po Krupówkach, czyli głównej ulicy handlowej i spacerowej tego miasta. Krupówki tętnią życiem w każdym sezonie i można tu poczuć atmosferę tego regionu Polski. Znajdują się na niej liczne sklepy, jak i punkty gastronomiczne. To świetne miejsce do zakupu pięknego rękodzieła, pamiątek czy lokalnych produktów spożywczych.
Wiele osób podczas spaceru decyduje się również na zwiedzanie galerii i muzeów z tradycyjną góralską sztuką i architekturą – to doskonały sposób na dokładniejsze poznanie regionu i jego historii. Popularne miejsca, chętnie odwiedzane przez turystów, to m.in. Muzeum Tatrzańskie czy Dom Władysława Orkana.
Wizyta w Zakopanem nie może się obyć bez wycieczki górskiej. Warto wybrać krótką, malowniczą trasę i odpowiednio się do niej przygotować. Będzie to dawka aktywności sportowej, która wpłynie pozytywnie na zdrowie, samopoczucie i kondycję. Inną ciekawą rozrywką jest wjazd kolejką na Gubałówkę – można stamtąd podziwiać wspaniałe górskie krajobrazy, nie męcząc się przy tym wędrówką. Warto wybrać się w to miejsce choć raz, bo aura i malowniczy pejzaż są naprawdę niezapomniane.
Gdzie zjeść w Zakopanem?
Rejony polskich gór to też wspaniała tradycja kulinarna, która zachwyca turystów rodzimych, jak i gości z całego świata. Gdzie zjeść, by poczuć tradycyjny górski klimat, który już zawsze będzie się kojarzył z przyjemnym urlopem? Okazuje się, że na mapie miasta znajduje się wiele interesujących restauracji, które łączą tradycję z nowoczesnością.
Jednym z najlepiej ocenianych miejsc jest Góralski Browar, restauracja w Zakopanem, która znajduje się na samych Krupówkach. Zjesz tu smaczne śniadanie, obiad, lunch, kolacje, a także skosztujesz oryginalnych deserów. To miejsce wyróżnia się nie tylko doskonałą lokalizacją – z samej restauracji możesz podziwiać piękne górskie krajobrazy – ale również odpowiednio przemyślaną aranżacją wnętrz, utrzymaną w prawdziwie podhalańskim stylu. Zjedzenie posiłku w tym miejscu wywołuje więc szczególne wrażenie. Góralski Browar to idealne miejsce na spotkania rodzinne czy wyjścia z przyjaciółmi, niezależnie od godziny. Już od samego rana można wybrać do tego lokalu na tradycyjne śniadanie góralskie i aromatyczną kawę.
Jakich tradycyjnych potraw warto spróbować?
Pysznych potraw w górach jest oczywiście wiele. Z pewnością wielu turystów wybiera tereny Zakopanego podczas swoich wakacji i ferii zimowych właśnie po to, by jeszcze raz spróbować skarbów tego regionu. Najsłynniejszym jest oczywiście oscypek – podawany z żurawiną, często na ciepło. To twardy ser przygotowywany z mleka owczego o wyjątkowym aromacie i smaku. W restauracji z widokiem na Tatry tego grillowanego przysmaku możesz spróbować na przystawkę. Kolejne danie popularne na Podhalu to kwaśnica – typowa góralska zupa z kiszonej kapusty. Doskonale rozgrzewa, dlatego jest idealnym wyborem po górskiej, jesiennej wędrówce.
A co w Góralskim Browarze warto wybrać na danie główne? Znajduje się tu całe mnóstwo propozycji. Jest to np. marynowana jagnięcina, polędwiczki w sosie z borowików, placek po zbójnicku czy golonka w piwie. Nie mogło zabraknąć także ręcznie wyrabianych pierogów, które występują w wielu wersjach. Warto wyróżnić tu m.in. pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami oraz z bryndzą, które posypane są oscypkiem.
Restauracja jest otwarta na dania z całego świata, dlatego w menu znajdziesz również pizzę – tradycyjną lub z lokalnymi dodatkami – oraz burgery i makarony. W tym miejscu nie można zapomnieć o deserze. Na szczególną uwagę zasługuje m.in. aromatyczne ciasto „Czarny las”, a więc połączenie wiśni i czekolady oraz korzenne ciasto marchewkowe, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Doskonałe uzupełnienie deseru będzie stanowiła aromatyczna herbata liściasta – czarna, zielona, owocowa lub earl grey.
Jesienny klimat miasta
Wizyta w Zakopanem to zawsze niezapomniane doświadczenie, niezależnie od pory roku czy stanu pogody. Goście tych regionów podkreślają niezwykłą magię tego miejsca. Zachwyca aura, tradycja, niesamowity klimat, jak i kuchnia regionalna Zakopanego. Jesienny długi weekend czy krótki urlop w tym miejscu pozwala doskonale naładować baterie, odprężyć się i zapomnieć o codziennych problemach. Sezon jesienny to świetna okazja do poznania miasta od innej strony – spokojniejszej i urokliwej.














Napisz komentarz
Komentarze