Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
wtorek, 9 grudnia 2025 01:22
Reklama

Roiboos - co to za rodzaj herbaty? Jak go prawidłowo parzyć?

Roiboos to niezwykły napój, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Nie jest to jednak herbata w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie pochodzi z liści krzewu herbacianego (Camellia sinensis), lecz z innego gatunku rośliny - Aspalathus linearis. Roślina ta rośnie wyłącznie w Afryce Południowej, w regionie Cederberg w Prowincji Przylądkowej Zachodniej. Jej liście są zbierane, suszone i fermentowane, co nadaje im charakterystyczny czerwony kolor i słodki aromat.

Dlaczego warto pić roiboos?

Roiboos ma wiele zalet dla zdrowia i samopoczucia. W przeciwieństwie do tradycyjnych herbat nie zawiera kofeiny ani tanin, które mogą być szkodliwe dla osób z nadciśnieniem, bezsennością lub wrzodami żołądka. Roiboos jest bogaty w antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i zapobiegają starzeniu się skóry. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwbakteryjne, co pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, łuszczycy czy trądziku. Roiboos wspomaga też układ odpornościowy i trawienny, reguluje poziom cukru we krwi i cholesterolu oraz łagodzi skurcze i bóle menstruacyjne.

Roiboos również ma przyjemny smak i aromat, który można wzbogacić dodatkiem miodu, cytryny lub mleka. Roiboos jest też dobrym źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Roiboos można pić o każdej porze dnia i nocy bez obawy o pobudzenie lub podrażnienie żołądka. Roiboos to napój idealny dla osób dbających o zdrowie i urodę.

Jak przygotować roiboos?

Roiboos można parzyć na dwa sposoby: tradycyjny i nowoczesny. Sposób tradycyjny polega na gotowaniu liści roiboos w wodzie przez około 10 minut. W ten sposób uzyskuje się mocny i intensywny napój o ciemnoczerwonej barwie. Można go słodzić miodem lub cukrem i dodawać mleko lub cytrynę według upodobań.

Sposób nowoczesny jest podobny do parzenia zwykłej herbaty. Wystarczy zalać łyżeczkę liści roiboos gorącą (ale nie wrzącą) wodą i zaparzać przez 3-5 minut. W ten sposób otrzymuje się delikatniejszy i jaśniejszy napój o orzechowym smaku. Można go również aromatyzować dodając do niego różne zioła, owoce lub przyprawy.

Roiboos można pić zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to idealny napój na każdą porę dnia i nocy, ponieważ nie pobudza ani nie usypia. Można go również wykorzystać do przygotowania koktajli, deserów czy lodów. Szeroki wybór mieszanek z roiboosem, jak i tradycyjne herbaty znajdziecie na Coffeedesk.pl.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaSalon Oświetleniowy Mirat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama