Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
środa, 10 grudnia 2025 21:45
Reklama

Jaką gofrownicę wybrać do lokalu gastronomicznego?

Gofry to wyjątkowo aromatyczny deser, który świetnie sprzedaje się nie tylko w wakacyjnym sezonie. Ponadto są tak uniwersalną potrawą, że śmiało możesz eksperymentować zarówno z podaniem ich na słodko, jak i słono. Klienci szczególnie doceniają wariant “bubble”, czyli charakterystyczne “bąbelkowe” wafle, o niezwykłym kształcie i aromacie. Jednak gofrownica gastronomiczna jest dostępna w wielu wariantach; na co zatem zwrócić uwagę przed jej zakupem?

Czym charakteryzuje się dobra gofrownica przemysłowa?

Sprzęt gastronomiczny zdecydowanie różni się od urządzeń, które używamy w domowej kuchni. Odmienna jest przede wszystkim moc sprzętu oraz jego pojemność, co również przekłada się na znacznie większą cenę. Gofrownica profesjonalna jest gwarancją szybkiej obsługi wielu klientów i możliwością błyskawicznego przygotowania zleconych zamówień. Najczęściej taka gofrownica przemysłowa jest wykonywana z żeliwa. Jest to materiał bardzo odporny na uszkodzenia, w tym i mechaniczne. Jeśli urządzenie ma dodatkową powłokę ceramiczną, wtedy skraca się czas potrzebny do jego nagrzania, a samo pożywienie nie przywiera do blachy.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie profesjonalnej gofrownicy?

Wyposażenie gastronomii musi zawsze być niezawodne. W przeciwnym razie danie się nie uda, a klient odejdzie niezadowolony. Na Gastroprofit znajdziesz wiele różnorodnych modeli gofrownic. Każda z nich jest idealnie dopasowana zarówno do potrzeb gospodarstwa domowego, jak i do lokalu, serwującego te niezwykłe przysmaki. Jednak zanim dokonasz zakupu, upewnij się, że przemysłowa gofrownica ma następujące funkcje:

Posiada specjalną powłokę, zapobiegającą przywieraniu ciasta do płyty. W przeciwnym razie konieczne będzie każdorazowe natłuszczanie formy przed jej użyciem. W przypadku lokalu, specjalizującego się w podawaniu gofrów, może to być wyjątkowo problematyczne i znacząco wydłuży czas przygotowania zamówienia.

Kształt i wielkość form na gofry. To właśnie od nich będzie zależał wygląd deseru. Postawisz na klasyczne, kwadratowe warianty, a może nowoczesne bąbelkowe wafelki o okrągłym kształcie? Niektóre gofrownice mają wymienne formy, co jest kolejną zaletą.

Timer i pełna możliwość regulacji temperatury -  dzięki czemu desery nie będą spalone, a ich poziom wysmażenia będzie można w pełni dopasować do preferencji kulinarnych klientów. Sklep gastronomiczny Gastroprofit stawia na różnorodną ofertę, skomponowaną z wysokojakościowych produktów. Dzięki temu z łatwością znajdziesz coś dla swojego lokalu.

Na co wpływa moc gofrownicy?

Moc gofrownicy oznacza między innymi szybkość nagrzewania się urządzenia. Idzie ona często w parze z wielkością samych form do pieczenia. Niektóre umożliwiają upieczenie pojedynczej porcji naraz. Inne - nawet do dwóch par gofrów. Dlatego kupując przemysłową gofrownicę, warto postawić na modele od 1300 woltów do 2000. Pamiętaj, że te przysmaki będą równie pyszne podane na słodko, jak i wytrawnie. Dzięki temu, mając jedno urządzenie, stworzysz bogatą ofertę lokalu gastronomicznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama