Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
poniedziałek, 22 grudnia 2025 08:49
Reklama

Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

Wyjątkowy smak szynki, boczku i chleba, wino domowej roboty czy sery wytwarzane według starej tradycyjnej metody – właśnie takie potrawy i produkty mają szansę na wyróżnienie przez samorząd Mazowsza. To już ostatni moment na zgłoszenia do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór trwa tylko do 31 marca br.
Ostatni moment na zgłoszenia do Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego

Źródło: Fot. pixabay

Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego to konkurs na najlepsze produkty z naszego regionu – zaznacza wicemarszałek Rafał Rajkowski. – Z myślą o producentach zdrowej, tradycyjnej żywności organizujemy kolejną już edycję konkursu kulinarnego. Najsmaczniejsze potrawy z regionu mogą liczyć na prestiżowe wyróżnienie. Zachęcam wszystkich wytwórców regionalnych smakołyków do zgłaszania się. To świetna promocja dla waszych produktów – dodaje.

infografika

Do ostatniej edycji konkursu o Laur Marszałka zgłoszono 68 smakołyków. Ostatecznie Laur przyznano 16 produktom, a 12 kolejnych wyróżniono. Ponadto 3 propozycje zdobyły wyróżnienia kapituły. Jak zaznacza Łukasz Murawski laureat poprzedniej edycji, to już piąty konkurs, w którym został doceniony. – W swojej kolekcji mam cztery Laury i jedno wyróżnienie za miód ze spadzi iglastej jodłowej, miód malinowy, miód nawłociowy, miód gryczany i teraz miód wiśniowy. Muszę przyznać, że ta nagroda bardzo mnie cieszy i wiele dla mnie znaczy. Po pierwsze utwierdza mnie w przekonaniu, że to, co robię ma sens. A po drugie, nie da się ukryć, że to doskonała promocja moich produktów – dodaje.

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Konkurs ma na celu promocję mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgłoszony produkt powinien więc charakteryzować się wysoką jakością produkcji, innowacyjnością, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: [email protected] Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Reklama