Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 5 grudnia 2025 10:36
ReklamaElmas wędliny

7 zalet mleka UHT

O mleku UHT słyszeliśmy wszyscy, ale czy wiemy, co to tak naprawdę jest i czym się różni od naturalnego mleka? Jeśli nie, to podjęcie decyzji czy go spożywać czy też unikać, wydaje się być kwestią przypadku.

Zacznijmy od wyjaśnienia tego, co kryje się pod skrótem UHT. Pochodzi on od angielskich słów Ultra High Temperaturę (bardzo wysoka temperatura). Oznacza proces specjalnej obróbki termicznej polegającej na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150 st. Celsjusza przez 1-5 sekund i błyskawicznym schłodzeniu do temperatury pokojowe około 20 st. To metoda utrwalająca, ponieważ dzięki niej mleko nie psuje się tak szybko, jak naturalne.

Najlepsze wiadomości video z Radomia znajdziesz na naszym kanale na YouTube - TUTAJ.
 
Plusy 

na skutek działania wysokiej temperatury mleko nie zawiera bakterii, które prowadzą do jego zepsucia
ma dłuższy okres trwałości niż zwykłe mleko, nawet do kilku miesięcy
nie trzeba go schładzać w czasie przechowywania
w trakcie podgrzewania niszczy się wszelkie zanieczyszczenia i drobnoustroje chorobotwórcze, które są obecne w surowym mleku
nie traci składników mineralnych ani białek
zawiera mniejsze ilości witaminy C i witamin z grupy B (ich straty dokonują się także w przypadku surowego mleka w trakcie procesu gotowania
nie powoduje alergii pokarmowych
Plusów, które można przypisać mleku typu UHT jest, jak widać, wiele i są one bardzo istotne. Więc chyba nie jest ono takie złe, jak niektórzy twierdzą?

Najświeższe wiadomości z Radomia i regionu znajdziesz na profilu CoZaDzien.pl na Facebooku - TUTAJ.


Podziel się
Oceń

Reklama