W kulinarnym spotkaniu wzięła udział grupa uczniów pierwszej klasy nowego kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych – animator żywienia dietetycznego w wojsku. Tomasz Skobel, uczestnik kulinarnego show a jednocześnie były wojskowy jest przykładem, że dobry smak i doświadczenie wojskowe to zgrany duet.
- Oglądając program kulinarny, zauważyłam, że bierze w nich udział pan Tomasz Skobel z Radomia, który jest emerytowanym żołnierzem i dodatkowo interesuje się kuchnią. Jako szkoła prowadzimy kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych i jest on rozszerzony o edukację wojskową. Pomyślałam więc , że byłoby to bardzo fajne przeżycie i przygoda dla moich uczniów, żeby mogli coś wspólnie ugotować, czegoś się nauczyć od pana Tomka - mówi Katarzyna Grabusińska, nauczyciel zawodu w ZDZ.
Uczniowie pod okiem mistrza uczyli się przygotowywać m. in. zupę krem z selera i burgera z kaszy.
- Jest to krótka opowieść o tym, co ostatnio wydarzyło się w moim życiu czyli przygoda z MasterChefem. A że jest to klasa o specjalizacji wojskowej, a ja jako były żołnierz też mam coś do powiedzenia w tej sprawie. Połączyliśmy dwa tematy, myślę, że z korzyścią - mówi Tomasz Skobel, kucharz i uczestnik programu MasterChef. - Dziś gotujemy zupę krem z selera, a na drugie danie burger z ziemią z oliwek i sałatką z cukinii.
Warsztaty takie, jak ten dają uczniom niepowtarzalną szansę podpatrywania najlepszych. Ale też doskonalenia nowych technik kulinarnych i otwierania się na smaki.
- Ja jestem zawsze chętny na takie spotkania. To uczy dwie strony. Ja też zdobywam podczas takich warsztatów doświadczenie, chociażby do pracy z klientem - mówi Tomasz Skobel.
Oferta kierunków i warsztatów w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego jest stale dostosowywana do potrzeb uczniów i rynku pracy. Pomaga też biorącym w nich udział odkryć swój potencjał.














Napisz komentarz
Komentarze