Przygotowanie idealnych sosów
Stworzenie i dopracowanie unikalnej receptury na oryginalny sos to nie lada wyzwanie, z którym mierzy się niemal każdy szef kuchni na świecie. Dobór odpowiednich składników i ich proporcji jest kluczowy dla smaku całej potrawy, a najdrobniejsza nawet zmiana może skutkować zupełnie nieoczekiwanym efektem. Nawet jeżeli uda nam się opracować idealny przepis, jego odtworzenie często okazuje się problemem dla kucharzy, których ograniczają nie tylko umiejętności, ale i sezonowa dostępność składników. Aby własnoręcznie opracowane sosy smakowały zawsze tak samo, produkty wykorzystywane do ich przygotowania muszą przejść staranną selekcję – nie zawsze możliwą w realiach prężnie działającej kuchni.
Gotowe sosy są rozwiązaniem tego problemu. Za opracowanie składu odpowiada producent, w którego interesie jest utrzymanie smaku i jakości sosów na stałym poziomie. Wybierając sprawdzonego dostawcę, możemy liczyć na to, że serwowane sosy zawsze spełnią oczekiwania naszych klientów, odciążając jednocześnie pracę kuchni.
Gotowe i ręcznie robione sosy – przechowywanie i dostawa
Jednym z najważniejszych argumentów za wykorzystaniem gotowych sosów w restauracji jest przede wszystkim aspekt logistyczny. Lokale z bogatym menu muszą liczyć się z koniecznością magazynowania wielu rodzajów sosów, które nie zawsze sprzedają się w jednakowym tempie. Wygodne i szczelnie zamknięte opakowania gotowych sosów pozwalają znacznie lepiej zaplanować wykorzystanie kuchennej przestrzeni niż ich ręcznie robione odpowiedniki, przechowywane w miskach i sosjerkach.
Sosy dostępne w saszetkach są także niebywałym ułatwieniem dla restauracji realizujących dostawę do klienta. Produkty są przystosowane do transportu i nie wymagają dodatkowego pojemnika, a większość z nich może być przechowywana poza lodówką.

Znane smaki atutem restauracji
W przypadku popularnych połączeń dań i sosów, klienci nierzadko cenią sobie znane smaki i aromaty. Z tego powodu samodzielne przygotowanie sosu często okazuje się nietrafioną decyzją biznesową. W przypadku niektórych pozycji znacznie lepiej jest odwołać się do istniejącej receptury, która spełni oczekiwania naszych gości, będąc jednocześnie tańszą alternatywą dla autorskich przepisów szefa kuchni.
Doskonały przykład tej sytuacji stanowią sosy zimne, używane jako dodatki do burgerów, zapiekanek i sałatek. Konsument znacznie lepiej odbiera smaki mocno utrwalone w jego pamięci, a ketchup, majonez czy sos 1000 wysp jest tym smaczniejszy, im bardziej wydaje nam się znajomy.
Sosy do przekąsek – czas przygotowania
Gotowe sosy do przekąsek znacznie skracają czas przygotowania potrawy, co jest szczególnie istotne w przypadku przystawek. Oryginalny sos serowy do nachosów nie stanie się atutem Twojej restauracji, jeśli klient będzie zbyt długo czekał na jego podanie. Pamiętaj, że wykorzystanie gotowych receptur wcale nie musi oznaczać braku oryginalności – jeżeli mimo użycia gotowych sosów chcesz wyróżnić się na tle innych restauracji, możesz wykorzystać je jako bazę do własnych przepisów. Wspomniany sos serowy na pewno zyska w oczach klientów dzięki dodaniu świeżo posiekanej papryczki chili.

Jak wybrać producenta sosów?
Wątpliwościom nie ulega fakt, że gotowe sosy dla gastronomii muszą być produktami najwyższej jakości. Wybieraj producentów znanych w branży restauracyjnej i sosy cenione przez konsumentów. Zwróć uwagę na regularność dostaw i ofertę – chcąc oszczędzić na kosztach prowadzenia restauracji, szukaj producenta sosów oferującego wszystko, co pragniesz umieścić w swoim menu.















Napisz komentarz
Komentarze