Profesjonalne okapy gastronomiczne – czym różnią się od domowych?
Brak odpowiedniej wentylacji w profesjonalnej kuchni może spowodować bardzo szybkie rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń i pogorszenie warunków pracy. Dlatego okapy gastronomiczne od domowych różni przede wszystkim wydajność. Mają dużą moc, ponieważ muszą poradzić sobie ze znacznymi ilościami skutków ubocznych ciągłego gotowania – pary, ciepła, drobinek tłuszczu itp. Z reguły są też większe, by lepiej wyłapywać wszelkie zanieczyszczenia. Jednocześnie urządzenie musi być łatwe w czyszczeniu oraz odporne na agresywne chemikalia, wysokie temperatury i inne czynniki. Tylko okap gastronomiczny ze stali nierdzewnej spełnia te kryteria, pomagając w przestrzeganiu surowych norm higienicznych.
Okapy gastronomiczne – rodzaje
Jak już wyjaśniliśmy, okapy przemysłowe zdecydowanie różnią się od tych domowych. Podobnie jak one występują jednak w kilku wariantach. Warto na wstępie zapoznać się z dostępnymi rozwiązaniami, by przy zakupie podjąć właściwą decyzję. Podstawowy podział dotyczy miejsca, w którym montowany będzie sprzęt. W asortymencie branżowego sklepu Technica znajdziemy więc zarówno okap restauracyjny przyścienny, jak i centralny. Ponadto urządzenia tego typu różnią się budową (kształtem). Możemy wyróżnić okapy kuchenne gastronomiczne: skośne, trapezowe i skrzyniowe. Kolejnym ważnym podziałem jest ten ze względu na sposób działania i tu dostępne są urządzenia wyciągowe, a także nawiewno-wyciągowe typu kompensacyjnego, indukcyjnego i kompensacyjno-indukcyjnego.
Okapy kuchenne gastronomiczne – który jest najskuteczniejszy?
Jaki okap restauracyjny wybrać? Najbardziej zaawansowane są urządzenia nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne. Łączą one wszystkie zalety prostszych systemów. Warto je więc omówić. Okap restauracyjny wyciągowy zajmuje się jedynie wyłapywaniem tłustych zanieczyszczeń, które następnie trafiają do spustów smoły. Dlatego bardziej zaawansowany jest system nawiewno-wyciągowy, który jednocześnie generuje nawiew chłodnego powietrza – w zależności od rodzaju na filtry (okap indukcyjny), co zwiększa ich wydajność lub do pomieszczenia (kompensacyjny). Połączenie tych dwóch funkcji oferuje właśnie urządzenie kompensacyjno-indukcyjne, co czyni je najskuteczniejszym.
Okapy przemysłowe – montaż też jest ważny
Nawet najlepszy okap restauracyjny musi być prawidłowo zamontowany, jeśli ma należycie spełniać swoją funkcję. Szczególnie urządzenia większych rozmiarów wymagają zastosowania specjalnych akcesoriów, które zapewnią bezpieczeństwo ich stosowania. Również w przypadku montażu centralnego nie obędzie się bez dodatkowych elementów takich jak zawiesia łańcuchowe lub stabilniejsze szpilkowe. Nie można też zapominać, że okapy gastronomiczne muszą być umieszczone na właściwej wysokości względem urządzeń do obróbki termicznej. Jeśli będą się znajdować za nisko, mogą stanowić zagrożenie i utrudniać pracę. Montaż zbyt daleko od kuchenki, płyty czy pieca wpłynie zaś negatywnie na efektywność urządzenia.














Napisz komentarz
Komentarze