Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
piątek, 19 grudnia 2025 14:44
Reklama

Jarmark Wędlin Regionalnych w E.Leclerc

Początek kwietnia to w radomskim E.Leclerc czas degustacji. Podczas Jarmarku Wędlin Regionalnych klienci marketu mogli spróbować wędlin lokalnych producentów. Wśród wystawców znaleźli się: Leclerc jako wieloletni producent wędlin pod marką "Nasza Wędzarnia" ,Krawczyk-Tradycja Rodzinna, Żyła-wędliny, Zychowicz-Tradycja zobowiązuje oraz Nik-Pol. Jarmark uświetnił zespół ludowy „Stępocianki” z gminy Kowala.

Przed dwa dni, piątek i sobotę (5,-6 kwietnia), w sklepie E.Leclerc swoje święto miały wędliny. - W tym roku postanowiliśmy zorganizować po raz pierwszy jarmark regionalny i myślę, że będziemy to kontynuować. – mówi Anna Flis, dyrektor hipermarketu E.Leclerc.

Od 10 lat E. Leclerc ma swoją wędzarnię wędlin. Stąd pomysł na zorganizowanie jarmarku. – . Przede wszystkim jest tutaj nasza wędzarnia w której wyroby są robione bez konserwantów, dwa razy w tygodniu. Możemy się pochwalić pyszną szynką, pasztetem swojskim, czystym, z żurawiną i śliwką, ogonówką. Mamy przepyszne produkty pieczone w specjalnym piecu, na przykład baleron swojski, salcesony – mówi Teresa Mizerska, asystentka działu wędlin hipermarketu E.Leclerc. - Przede wszystkim kupowany jest pasztet, szynka wiejska, ogonówka i kiełbasy wiejskie.

Wśród wystawców znaleźli się również dostawcy regionalni tj. Krawczyk-Tradycja Rodzinna, Żyła-wędliny, Zychowicz-Tradycja zobowiązuje oraz Nik-Pol. -Firma Krawczyk jest na rynku od 29 lat. Charakteryzuje nas 100 proc. polskiego mięsa czyli zdrowe produkty z polskimi certyfikatami - mówi Paweł Kujawiak, Zakład Masarski Krawczyk. – Nasze najlepiej rozpoznawalne i sprzedające się produkty to: kiełbasa krucha z Mleczkowa, schab i szynka. Chcemy także polecić naszym klientom szynkę i schab z liściem. To są produkty bez konserwantów, bez peklosoli i wzmacniaczy smaku. Liść ma odróżnić szynkę zwykłą od tej bez konserwantów. Staramy się po prostu uświadomić klientów, że ten liść daje świeżość i inność.

Poza wędlinami na klientów czekał również chleb na zakwasie świeżo wypieczony z piekarni hipermarketu E.Leclerc.

Do Świąt Wielkanocnych pozostało tylko dwa tygodnie więc nie mogło zabraknąć barszczu białego. Do degustacji zachęcał zespół pieśni i tańca „Stępocianki” z gminy Kowala. - Dziś promujemy barszcz biały przygotowany przez kucharki pracujące w E.Leclerc . Barszcz jest oczywiście z jajkiem, na naturalnym zakwasie, ze śmietaną i czosnkiem – mówi , Elżbieta Kiraga. - Zachęcamy do spróbowania, ale również do zakupu barszczu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze

Klient 07.04.2019 10:32
A co się stało że nie było tych....... siatkareczek - czyżby w końcu przestały się lansować a zaczęły trenować (chociaż w przegrywaniu są super). A co do wędlin to nadają się do spożycia.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.
Reklama