W Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbyła się jubileuszowa piąta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Uczniowie mieli za zadanie przygotować potrawę, w której główną rolę odgrywała pierś z gęsi, a do swoich popisowych dań mogli używać jedynie surowców pochodzenia krajowego. W tegorocznym konkursie brało udział 6 dwuosobowych drużyn wraz ze swoimi opiekunami, m.in. z Warszawy, Pionek, Białobrzegów i Radomia.
- Cieszę się, że nasza tradycyjna gęś powraca na stoły. Mam nadzieję, że będziecie ambasadorami, tak wspaniałej potrawy, choć trochę już zapomnianej, aby znów królowała w naszych domach – mówił podczas wręczania nagród dyrektor Radosław Starczewski. Jury najbardziej przypadła do gustu gęś w wykonaniu Luizy Borkowskiej i Jana Trybulca z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. - Stwierdziliśmy, że kuchnia polska jest taką prostą kuchnią i bardzo sycącą, a naszym regionalnym specjałem jest dynia, stąd pomysł na puree z dyni, na którym podaliśmy naszą gęś – tłumaczy zwyciężczyni konkursu Luiza Borkowska. - Przed konkursem wykonywaliśmy wiele prób, aby dopracować nasze danie. Było ciężko, ale finalnie wyszło dobrze i jesteśmy bardzo zadowoleni – przyznał Jan Trybulec.
Opiekunka drużyny Ewelina Warchoł przyznała, że jej podopieczni to ludzie z pasją do gotowania, pracowici i bardzo zdolni. - My jako szkoła możemy być bardzo dumni – powiedziała.
Na drugim i trzecim miejscu znalazły się drużyny z radomskich szkół. Drugie miejsce zajęła Joanna Nowak i
Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej. Trzecie miejsce zajęła potrawa Weroniki Bator i Jakuba Kowalczyka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich.















Napisz komentarz
Komentarze