Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord Radom 29 lat z Wami Radio Rekord Radom 29 lat z Wami
niedziela, 21 grudnia 2025 11:06
Reklama BAIKA czyste powietrze

Jak wybrać weselne menu ?

Drobne przystawki, szwedzki stół a może tradycyjne staropolskie potrawy? Niezależnie od tego, na jaki rodzaj menu weselnego się decydujecie musicie pamiętać, że to jedna z kluczowych decyzji, jakie musicie podjąć. W dużej mierze to od jakości i rodzaju podawanego jedzenia będzie zależeć czy goście zapamiętają wasze przyjęcie na długo.

Ważną decyzję, jaką musicie podjąć, jest to kto będzie odpowiedzialny za catering na Waszym przyjęciu.
Decydując się, na którąś z potraw wybieracie te z istniejącej już listy, najczęściej każde danie ma 3-5 warianty. Jeżeli nie jest to sprawdzony lokal przez was lub znajomych, wybierzcie się tam na "cichą" degustacje. To pozwoli Wam sprawdzić nie tylko wielkość porcji, ale także jakość podawanych dań. Koszt, jaki musicie ponieść zapraszając jedna osobę to od 150-400 zł, co przy dużej liczbie gości daje sporą kwotę.
Bardzo często nie są w to jednak wliczane cista i zimne napoje, co dodatkowo zwiększa koszty. Plusem z pewnością jest to, że nie musicie uczestniczyć w przygotowaniach potraw.
Drugim wyjściem jest powierzenie przygotowania kulinariów zaufanemu lub poleconemu kucharzowi. Odpowiada on za przygotowanie całego menu weselnego, musicie jedynie dostarczyć dobrej jakości produkty. Daje Wam to dużą możliwości kontroli nad przygotowanymi potrawami. Pozwala to również ograniczyć koszty, wynajęcie kucharza wraz z ekipą to kwota od 1,5-6,000 tys. zł. Minusem jest z kolei czas, jaki musicie poświecić na organizację.

Jako pierwsze, tuż po przybyciu gości i państwa młodych, powinny pojawić się zupy się, które dają dużo energii do zabawy. No i drugie dania, ponieważ powinniśmy zadbać o dostarczenie  węglowodanów.
Częstotliwość, z jaka należy serwować ciepłe potrawy to około dwie godziny. Tyle czasu potrzebuje organizm na spalenie poprzednich pyszności.
Do tego czasu powinny pojawiać się różnego rodzaju przystawki: sałatki, kanapki, koreczki, warzywa i owoce.
Na wielu przyjęciach można także natrafić na wiejski stół, osobne miejsce, gdzie można skosztować mięsiwa: wędlin, kiełbas, szaszłyków czy wiejskiego smalcu, sporządzonego często według tradycyjnych  receptur.
Każdy z regionów Polski ma swoje specjalne propozycje, czasami można pomyśleć o nawiązaniu kontaktu z gospodarstwami zajmującymi się przygotowaniem „stołów wiejskich” z Podlasia i Kurpi. Polecam !!!
Jest to dobre rozwiązanie o tyle, że dodaje gościom dużo energii. Jednak nadmiar tłustych przekąsek może zatrzymać gości przy stołach.
Po regionalnych propozycjach wróćmy do kolejnej oferty czyli słodkości. Główna atrakcją, która ma znaczenie także symboliczne, jest tort. Przede wszystkim musi być smaczny, najlepiej lekki śmietanowy smak, który dobrze łączy się zarówno z owocami, nie tylko cytrusowymi, jak i kawą lub czekoladą.
Jeśli chodzi o wielkość porcji kierujcie się tą samą zasadą, jaką na co dzień, jedzcie dużo w małych ilościach.

Pamiętajcie, że dobrze dobrany lekkostrawny catering, sprawi, że goście będą dobrze się bawić zarówno przy stole jak i na parkiecie.


Podziel się
Oceń

Reklama